Tako narejena kremna česnova juha bo najboljša

Ta juha se pogosto znajde na praznično obloženih mizah, zato smo vedno v iskanju popolnega recepta. Prepričani smo, da smo ga končno našli!

Naša kremna česnova juha je svilena, gosta in zares se ji je težko upreti. Pripravimo jo tako, da večino česna najprej spečemo v pečici, svežega dodamo le manjši del. Tako obrzdamo njegovo moč in poglobimo okus.

Sestavine

  • 4 večje cele glavice česna, neolupljene
  • večja glavica česna, olupljena in drobno sesekljana
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 200 g belega dela pora
  • 100 g krompirja
  • 1 l zelenjavne osnove
  • čajna žlička posušenega timijana
  • čajna žlička posušenega origana
  • 1/2 čajne žličke mlete kumine
  • 200 g sirnega namaza ali smetane za kuhanje
  • žlica limonovega soka
  • sol
  • poper

Dodatno (lahko izpustimo)

  • ocvrti listi žajblja
  • čilijevi kosmiči

Priprava

1. Štiri cele glavice česna damo na alufolijo, začinimo s soljo, poprom in oljčnim oljem, zavijemo, položimo na pekač in pečemo 35 minut pri 180 stopinjah.

2. V večji ponvi segrejemo oljčno olje, dodamo olupljene in nasekljane stroke česna iz zadnje glavice, očiščen beli del pora in na kocke narezan krompir. Začinimo s soljo, poprom, timijanom, origanom in kumino ter popražimo.

3. Prilijemo zelenjavno osnovo in na srednje močnem ognju kuhamo 30 minut.

4. Tik preden juho pretlačimo, ji dodamo še pečen olupljen česen, limonov sok in sirni namaz ali smetano.

5. Juho zmeljemo s paličnim mešalnikom in postrežemo z ocvrtimi žajbljevimi listi in čilijevimi kosmiči.

Priporočamo še: Tako narejen pire bo uspešnica ob dobri pečenki

Recepti in priprava: Neli Selan, Lea Sterle/BIC Ljubljana
Fotografije: Sonja Ravbar

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana