Testo za potico

Dobra potica mora imeti tudi dobro testo.

Danes lahko v tiskani OK berete o poticah najboljših slovenskih kuharskih mojstrov, ki so za naš test prispevali ideje za nove in nenavadne nadeve. Namazali smo jih na to testo, ki je izvrstno tako za sladke kot slane različice in nikoli ne razočara.

Sestavine

– 50 dag mehke moke
– 5 rumenjakov
– 5 dag sladkorja (izpustimo, če delamo slano)
– 10 dag masla/olja
– zavitek vaniljevega sladkorja
– 1,5 dl mlačnega mleka
– rum in limonina lupina (oboje samo za sladko)
– 3/4 kvasa (28 g), sol
– po potrebi kisla smetana

Priporočamo še: VIDEO z Mirjam Grilc: Kako oblikujemo potico

Priprava

1. Pripravimo kvasni nastavek iz kvasa, sladkorja in nekaj žlic mlačnega mleka in pustimo počivati vsaj 15 minut, da začne delovati.

2. Moko presejemo v večjo skledo in naredimo v sredini jamico.

3. V jamico damo rumenjake, raztopljeno in ohlajeno maslo, in če delamo sladko testo, sladkor, limonino lupino in rum.

4. Na koncu prilijemo še mlačno mleko in kvasec.

5. Zagnetemo prožno in mehko testo in pokrito pustimo počivati 45 minut.

6. Po tem času ga na prtičku razvaljamo, premažemo s poljubnim nadevom in zvijemo.

Fotografija: Uroš Hočevar

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed