To je dobro vedeti o mraznicah

Gobe so znane po tem, da jih večinoma – iščemo. Samo za ene se zdi, kot da se nam skoraj zapletajo med noge: mraznice.

Kolonije rjavih klobučkov, ki kar izpodrivajo drug drugega, največkrat najdemo na starih trhlih panjih, od konca poletja do pozne jeseni. In zato se tudi na krožniku znajdejo pogosto. Ampak!

Mraznice so pogojno užitne

Ljubitelje kulinarike mraznica (Armillaria) najbolj zanima na krožniku, zato znova podatek: je pogojno užitna, kar pomeni, da jo je treba najprej dobro prekuhati, odcediti in vodo najbolje zavreči. Po tem posegu postane pravzaprav odlična, tako za najpreprostejšo pripravo, z jajci, kot omake in juhe, skoraj najverjetneje pa je to najpogosteje vložena gobica pri nas.

Uživamo v manjših količinah

V literaturi je opisano tudi, da so nekateri ljudje nanjo vseeno bolj občutljivi in jim povzroči občutek teže v želodcu in rahle motnje v prebavi, čeprav prekuhana. Za vse gobe tako ali tako velja, da jih uživamo v zmernih, manjših količinah, kot začimbo ali prilogo, in to samo tiste – kadar jih nabiramo sami –, ki so zrasle na čistih in odmaknjenih terenih.

Gob naj ne uživajo majhni otroci, starejši in bolniki z dietami zaradi bolezni, kot so žolčni kamni, vnetje trebušne slinavke, rane na želodcu in dvanajstniku, pa je uradno priporočilo.

Invazivna goba

Mraznica sicer ni tako spoštovana kot na primer jurček, ker je med drugim znana po tem, da lahko povzroča veliko škodo po gozdovih, enako se je prestrašijo sadjarji – ne raste namreč samo na že propadlih drevesih, ampak se zna kot parazit naseliti tudi na živeča, po katerih se širi s črnimi nitkami in povzroča propadanje osrednjega dela debla, jedrovine.

Širi pa se daleč od okuženega drevesa, na sosednja – v ameriški zvezni državi Oregon so poročali o območju, velikem skoraj tisoč hektarov, ki je uničeno zaradi mraznic.

Različice

To gobo najdemo v več različicah, najprej seveda opazimo barvo klobuka, ki je lahko svetla, skoraj medena, pa tudi zelo temno rjava. Mlad klobuček je skoraj kot kroglica, poraščena z dlačicami, te se, ko goba odraste, skoraj izgubijo, ohrani pa se krilce, del opne, s katero se je klobuček držal beta in se je strgala, ko je rasel in se razpiral. Gobe pobiramo samo tiste, ki jih zares poznamo.

Mraznicam so zelo podobni luskinarji, ki so pogojno užitni, vendar zelo grenki in jih verjetno niti ne bi hoteli jesti. Vsekakor pa si velja na spletu zelo podrobno ogledati razliko med malo štorovko in gobicami iz rodu kučmic, nekatere med temi so smrtno nevarne.

Priporočamo še: V teh gozdovih rastejo najboljše gobe

R. O. K.
Fotografija: Marina Kositsyna/Getty Images

Deloindom.si: Nagradni natečaj: Tačke na dopustu
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana