Odprta Kuhinja

To je juha, ki bo v veselje vsem zadolženim za kuhanje božične večerje

Odpri galerijo
A+   A-
Piščančja juha je pogosto povezana z vsakodnevno kuho in uteho, saj nas prijetno pogreje in okrepi. A tokrat jo je chef pripravil tako, da bo lahko zablestela tudi na praznično obloženi mizi. Brez drame, seveda!


Da praznična večerja ne bo v breme, je ta preprosta bistra juha, ki jo povzdignemo s prav tako enostavno narejenimi piščančjimi cmoki, kot naročena.

Matjaž Šink je gostinec z dolgoletno kilometrino: delal je v Ljubljani, bil oskrbnik koče na Veliki planini. Sodeluje pri snemanju kulinaričnih videovsebin in receptov, zato je zelo verjetno, da smo kje spotoma, v kakem oglasu, ujeli katero njegovo jed ali vsaj roko, kako izurjeno seklja zelenjavo in meša brbotajoče jedi.

Zdaj chef Šink dela v Gostilni Starman v Škofji Loki, pravzaprav v Stari Loki, kjer pripravlja tako malice kot stare jedi s tega območja, večerje, sladice in vse vmes. Tudi večerje za posebne priložnosti – in to je bila naša želja. Z nekaj osnovnimi navodili smo se obrnili nanj: naj bo slovesno, decembrsko, a hkrati enostavno in poceni.

Zelenjavna bistra juha s piščančjimi cmoki


Za 4 osebe.

  • 150 g piščančjih prsi, zmeljemo

  • 150 g drobtin

  • 3 jajca

  • polovica čebule

  • 2 stroka česna

  • ščep majarona

  • malo olja

  • sol, poper


Priprava


1. V ponvi segrejemo olje, na njem počasi prepražimo nasekljano čebulo. Ko je prepražena, dodamo strt česen in pomešamo ter počakamo minuto, dve, da zadiši.

2. K čebuli in česnu vlijemo vodo (približno 1 liter). Dodamo majaron, solimo in popramo ter počakamo, da zavre.

3. Ko čakamo, da juha zavre, iz zmletega piščančjega mesa, drobtin in jajc naredimo zmes kot za žličnike. Te nato s pomočjo žlice, ki smo jo namočili v vrelo vodo oziroma juho, odlagamo v juho. Kuhamo ob rahlem vretju od 15 do 20 minut oziroma toliko časa, da so cmočki kuhani, nato juho malce ohladimo in postrežemo.
Priporočamo še: Te piškote bi morali speči glede na vaše astrološko znamenje

Fotografija: Dejan Javornik
Datum Objave: 21.12.2022 ob 08:12

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: