To je juha, ki bo v veselje vsem zadolženim za kuhanje božične večerje
Odpri galerijo
A+ A-
Piščančja juha je pogosto povezana z vsakodnevno kuho in uteho, saj nas prijetno pogreje in okrepi. A tokrat jo je chef pripravil tako, da bo lahko zablestela tudi na praznično obloženi mizi. Brez drame, seveda!
Matjaž Šink je gostinec z dolgoletno kilometrino: delal je v Ljubljani, bil oskrbnik koče na Veliki planini. Sodeluje pri snemanju kulinaričnih videovsebin in receptov, zato je zelo verjetno, da smo kje spotoma, v kakem oglasu, ujeli katero njegovo jed ali vsaj roko, kako izurjeno seklja zelenjavo in meša brbotajoče jedi.
Zdaj chef Šink dela v Gostilni Starman v Škofji Loki, pravzaprav v Stari Loki, kjer pripravlja tako malice kot stare jedi s tega območja, večerje, sladice in vse vmes. Tudi večerje za posebne priložnosti – in to je bila naša želja. Z nekaj osnovnimi navodili smo se obrnili nanj: naj bo slovesno, decembrsko, a hkrati enostavno in poceni.
Zelenjavna bistra juha s piščančjimi cmoki
Za 4 osebe.
- 150 g piščančjih prsi, zmeljemo
- 150 g drobtin
- 3 jajca
- polovica čebule
- 2 stroka česna
- ščep majarona
- malo olja
- sol, poper
Priprava
1. V ponvi segrejemo olje, na njem počasi prepražimo nasekljano čebulo. Ko je prepražena, dodamo strt česen in pomešamo ter počakamo minuto, dve, da zadiši.
2. K čebuli in česnu vlijemo vodo (približno 1 liter). Dodamo majaron, solimo in popramo ter počakamo, da zavre.
3. Ko čakamo, da juha zavre, iz zmletega piščančjega mesa, drobtin in jajc naredimo zmes kot za žličnike. Te nato s pomočjo žlice, ki smo jo namočili v vrelo vodo oziroma juho, odlagamo v juho. Kuhamo ob rahlem vretju od 15 do 20 minut oziroma toliko časa, da so cmočki kuhani, nato juho malce ohladimo in postrežemo.
Priporočamo še: Te piškote bi morali speči glede na vaše astrološko znamenje
Fotografija: Dejan Javornik
Datum Objave: 21.12.2022 ob 08:12