To je juha, ki bo v veselje vsem zadolženim za kuhanje božične večerje

Piščančja juha je pogosto povezana z vsakodnevno kuho in uteho, saj nas prijetno pogreje in okrepi. A tokrat jo je chef pripravil tako, da bo lahko zablestela tudi na praznično obloženi mizi. Brez drame, seveda!

Da praznična večerja ne bo v breme, je ta preprosta bistra juha, ki jo povzdignemo s prav tako enostavno narejenimi piščančjimi cmoki, kot naročena.

Matjaž Šink je gostinec z dolgoletno kilometrino: delal je v Ljubljani, bil oskrbnik koče na Veliki planini. Sodeluje pri snemanju kulinaričnih videovsebin in receptov, zato je zelo verjetno, da smo kje spotoma, v kakem oglasu, ujeli katero njegovo jed ali vsaj roko, kako izurjeno seklja zelenjavo in meša brbotajoče jedi.

Zdaj chef Šink dela v Gostilni Starman v Škofji Loki, pravzaprav v Stari Loki, kjer pripravlja tako malice kot stare jedi s tega območja, večerje, sladice in vse vmes. Tudi večerje za posebne priložnosti – in to je bila naša želja. Z nekaj osnovnimi navodili smo se obrnili nanj: naj bo slovesno, decembrsko, a hkrati enostavno in poceni.

Zelenjavna bistra juha s piščančjimi cmoki

Za 4 osebe.

  • 150 g piščančjih prsi, zmeljemo
  • 150 g drobtin
  • 3 jajca
  • polovica čebule
  • 2 stroka česna
  • ščep majarona
  • malo olja
  • sol, poper

Priprava

1. V ponvi segrejemo olje, na njem počasi prepražimo nasekljano čebulo. Ko je prepražena, dodamo strt česen in pomešamo ter počakamo minuto, dve, da zadiši.

2. K čebuli in česnu vlijemo vodo (približno 1 liter). Dodamo majaron, solimo in popramo ter počakamo, da zavre.

3. Ko čakamo, da juha zavre, iz zmletega piščančjega mesa, drobtin in jajc naredimo zmes kot za žličnike. Te nato s pomočjo žlice, ki smo jo namočili v vrelo vodo oziroma juho, odlagamo v juho. Kuhamo ob rahlem vretju od 15 do 20 minut oziroma toliko časa, da so cmočki kuhani, nato juho malce ohladimo in postrežemo.

Priporočamo še: Te piškote bi morali speči glede na vaše astrološko znamenje

Fotografija: Dejan Javornik

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana