Odprta Kuhinja

To je najboljši kolač na svetu po mnenju Britancev

Odpri galerijo
A+   A-
Ob popoldanskem čaju se seveda prileže kos torte ali peciva.Britanci veljajo za enega najbolj sladkosnedih narodov, zato gre takrat, ko je govora o tortah in pecivu, gotovo poslušati njih. Pred kratkim pa se je Protein World, britanska revija, lotila raziskave, katero slaščico imajo najraje. V anketi je sodelovalo dva tisoč Britancev, ki so morali odgovoriti na nekaj sladkih vprašanj.

Avtorji raziskave so tako o Otočanih odkrili kar nekaj zanimivih dejstev. Povprečen Britanec namreč peče slaščice vsaj štirikrat tedensko ter v enem tednu zaužije vsaj tri kose torte. Kasneje jih nato muči slaba vest, saj je kar 38 odstotkov vprašanih v anketi odgovorilo, da se po sladkanju počutijo slabo.

A slaba vest vsekakor ni glavno čustvo, ki sledi sladkanju, saj se je kar 77 odstotkov posameznikov, vključenih v anketo, strinjalo z dejstvom, da ni veliko težav, ki se jih ne bi dalo rešiti s skodelico čaja in kosom torte.

A vrnimo se k vprašanju, katera torta je najboljšega okusa na svetu. Britanci so se v kar 40 odstotkih odločili za limonov kolač, tik za petami mu je čokoladno pecivo, na tretjem mestu pa se je znašla korenčkova torta.

In ker seveda ne bi bili kulinarični portal, če vam za zmagovalko ne bi ponudili recepta, predlagamo, da že ta konec tedna preizkusite recept za britansko klasiko. Avtorica recepta je Pam Daniels, bralka časopisa Telegraph.

Klasičen limonov kolač z limonovim prelivom


Sestavine

- 125 gramov zmehčanega masla
- 175 gramov sladkorja v prahu
- 175 gramov moke
- 1 velika žlica pecilnega praška
- 2 veliki jajci
- lupinica 1 velike ali 2 majhnih limon
- 65 mililitrov mleka

Sirup
- 3 čajne žličke mletega sladkorja
- sok limon, ki ste jih uporabili zgoraj

Priprava

1. Namastite pravokoten pekač, ki je namenjen približno kilogramu peciva. Segrejte pečico na 180 stopinj.

2. Vse sestavine za pecivo preprosto stresite oziroma vlijte v blender, da dobite gladko zmes. To prelijte v pekač in pecite 45 do 50 minut.

3. Medtem pripravite limonin sirup za preliv: sladkor preprosto raztopite v limoninem soku.

4. Ko je kolač pečen, pustite, da se še v pekaču ohladi, nato pa ga na vrhu večkrat prebodite s kovinsko paličico. Prelijte kolač z limonovim sirupom ter ga pustite v pekaču, dokler ni povsem hladen.

5. Nato ga lahko vzamete iz pekača, razrežete ter postrežete.
Katera pa je vaša najljubša slaščica?

Poizkusite še: Kolač s pečenimi jabolki, ki navduši

Foto: Unsplash/Alexandra Golovac
Datum Objave: 28.9.2018 ob 08:09

Več iz te teme:

kolačtortalimonov kolač

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.