To je najboljši pečen slivov džem
A+ A-
V zadnjem času je moja pečica že tri večere proizvajala prav to! Ta količina se bo pekla v črnem emajliranem pekaču, ki drži štiri litre.
Sestavine
- 5 kg sliv, 0,5 kg sladkorja, cimet po okusu
- 0,5–1 dl balzamičnega kisa, 1,5–2 dl ruma
Priprava
1. Slive operemo in jim odstranimo koščice in peclje, lahko jih pustimo kar v polovičkah, jih naložimo v pekač in posujemo s sladkorjem, cimetom in zalijemo z rumom in balzamičnim kisom. Pozor: slive morajo biti vsaj dva prsta pod robom, da med peko ne bodo prekipele. Z rokami vse skupaj temeljito premečkamo, da se sladkor in druge sestavine enakomerno razporedijo med slive. Pokrijemo z gazo in pustimo stati nekaj ur, najlažje čez noč.
2. Naslednji dan damo slive v pečico, jo vklopimo na 200 stopinj Celzija in si za dve, tri ure najdemo drugo zaposlitev: ta džem je treba le od časa do časa pomešati in ostrgati stene posode.
3. Ko se količina džema približno prepolovi glede na količino, ki smo jo dali v pečico, steriliziramo kozarčke: segrejemo jih na 100 stopinj v pečici, operemo in temeljito obrišemo pokrovčke. Džem razporedimo v kozarčke (za približno 2,2 litra ga bo) s posebnim lijem.
4. Privijemo pokrovčke, obrnemo na glavo in postavljamo kozarčke drugega na drugega, da se hladijo zares počasi.
Namig: Ta džem delam vsako leto, in to v več etapah, kakor dozorevajo slive, zato pomemben namig: dodatne sestavine, rum, sladkor, kis, prilagodite slivam: prve v sezoni potrebujejo manj kisa in veliko več sladkorja in se bodo tudi dlje pekle, ker vsebujejo veliko vode. Zadnje v sezoni potrebujejo veliko manj sladkorja in kisa toliko, da zadeva po okusu ni enodimenzionalna, torej samo sladka. Marsikdo doda v ta džem tudi malce soli, sama dodajam poper (10-krat obrnem mlinček). Nikoli pa se mi še ni zgodilo, da bi iz pečice prišel enak džem kot prejšnjič, ne glede na enake količine dodatkov – narava pač nikoli ne da enakih sliv.
Fotografija: Sonja Ravbar
Preberite še: Za vas kuhamo: Karina Cunder Reščič
Datum Objave: 4.9.2019 ob 09:09