To je razlog, zakaj na silvestrovo ni priporočljivo jesti perutnine

Tradicija veleva, da vse jedi niso primerne za na silvestrsko mizo. Nekatere naj bi namreč prinašale nesrečo v novem letu.

Preteklo leto za marsikoga ni bilo najlažje in vsi si želimo, da bi novo obdobje s seboj prineslo prijetnejšo energijo. V želji, da bo 2022 boljše, se tako veselimo prihoda novih 365 dni. Kaj nas čaka, ne vemo, a kot pravijo stare vraže, imamo na prihodnost vpliv tudi sami. Srečo naj bi namreč lahko priklicali ali odgnali celo z jedmi, ki jih na silvestrski večer položimo na mizo. Katerim bi se bilo morda v teh časih bolje izogniti?

Perutnina

Staro izročilo pravi, da na zadnji dan v letu ni priporočljivo jesti jedi, ki vsebujejo perutnino. V knjigi, katere avtorica je sestra Vendelina, je namreč zapisano, da živali s perutmi za silvestrovo odnesejo srečo iz hiše. Ta naj bi namreč odletela na njihovih krilih.

Jastog

Čeprav se jastog na mizi pogosto pojavi ob posebnih priložnostih, ga nikar ne uživajte na silvestrovo. V vodi namreč plava vzvratno, zato naj bi vas, če ga pripravite na zadnji dan v letu, v novem obdobju popeljal v preteklost. Če si torej želite napredka, se mu raje izognite.

Ne dokončajte krožnika

Nesrečo naj bi prinesel tudi popolnoma prazen krožnik na koncu silvestrskega večera. Staro izročilo veleva, da ob zadnji večerji v letu na njem pustimo nekaj grižljajev, saj bo to v prihajajočem obdobju prineslo obilje.

Nekatere jedi in živila prinašajo srečo

Najbolje pa je, če se osredotočimo na jedi, ki po izročilu srečo v naš dom prinašajo. Vsaka kultura ima svoje običaje, Španci na primer na silvestrovo pojedo 12 grozdov, po enega za vsak srečen mesec. V Sloveniji za srečno velja svinjina, okrogle sladice pa naj bi prinesle bogastvo. Obilje naj bi obljubljala tudi sarma, saj listi zelja predstavljajo bankovce. Zaželeno pa je tudi uživanje leče, ki naj bi bila po obliki podobna kovancem.

Preberite še: Popolna svinjska pečenka za novoletno kosilo

Fotografija: LarisaBlinovaGetty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana