To je skrivnost za pripravo odlične špargljeve juhe

Kam z olesenelimi stebli špargljev, ki bi jih sicer zavrgli? V juho z njimi! To je bistvo tega recepta.

Pomlad je v polnem zagonu, kar pomeni, da bo najin jedilnik do roba naphan s šparglji. Šparglje, šparoge ali beluše v kuhi poznamo v grobem v dveh oblikah – bele in zelene. Beli rastejo pod zemljo in jih takoj, ko pokukajo na plano, poberejo. Zeleni pa se veselo pnejo proti nebu in zganjajo fotosintezo, pri čemer ključno vlogo igra zelen klorofil – od tod njihova barva. Zeleni imajo izrazitejši okus in tudi malce več hranil in vitaminov kot beli. Bolj čislani od gojenih pa so vitki divji, ki imajo še izrazitejši okus. V tej juhici so gojeni, cenejši.

Ker je spodnji del šparglja olesenel in trd in zaradi tega neužiten, ga pred kuho odstranimo. Najbolj zanesljivo to naredimo tako, da špargelj primemo na skrajnih koncih in prelomimo – sam bo počil na pravem mestu. Največjo napako pa storimo, če te olesenele dele zavržemo. Če jih kuhamo in pretlačimo, dobimo izvrstno špargljevo osnovo, ki je tudi srž tele župce. V nežno kremno juho pa spadajo še preprosti česnovi krutoni.

Špargljeva juha s česnovimi krutoni

 • 500 g zelenih špargljev
 • velik krompir
 • 1 čebula
 • 2 stroka česna
 • 800 ml vode
 • žlica masla
 • vejica timijana
 • ščepec sveže nastrganega muškatnega oreščka
 • sok 1/4 limone
 • sol, poper

Krutoni

 • 2 rezini kruha, debeli centimeter
 • 2 stroka česna
 • žlička peteršilja
 • 2 ščepca grobe soli
 • žlica masla

Priprava

1. Osnovo te juhice bomo pripravili iz olesenelih stebel špargljev, ki običajno žal romajo v smeti: paketu opranih špargljev odrežemo olesenele dele in jih narežemo na koščke. Zalijemo jih s 700 ml vode in pristavimo na močan ogenj.

2. Ko zavre, ogenj zmanjšamo, osnovo pa kuhamo vsaj 20 minut. Pograbimo palični mešalnik in zmeljemo do finega.

3. Špargljevo osnovo precedimo skozi fino cedilo. Gosto brozgo potlačimo še z žlico, da iz nje iztisnemo zadnjo kapljico slastne tekočine.

4. Juha: čebulo in česen na drobno sesekljamo. Krompir olupimo in narežemo na enakomerne majhne palčke. Zgornje dele špargljev na grobo narežemo.

5. Na srednje močan ogenj pristavimo kastrolo, v njej raztopimo maslo in nanj stresemo sesekljano čebulo. Pražimo, da porumeni.

6. Dodamo česen, in ko zadiši, v posodo skočijo še krompir, šparglji, ščepec sveže nastrganega muškatnega oreščka in vejica timijana. Vse skupaj med mešanjem pražimo kako minuto.

7. Prilijemo špargljevo osnovo. Pomešamo, nato pa pokrito kuhamo 15–20 minut, da se krompir povsem zmehča. Juho s paličnim mešalnikom pretlačimo do finega, na koncu prilijemo sok četrt limone, solimo in popramo po okusu.

8. Krutoni: pečico segrejemo na 200 stopinj.

9. Rezini kruha narežemo po dolgem in počez, da dobimo približno enako velike kocke. Peteršilj na fino sesekljamo.

10. Za krutone potrebujemo česnovo pasto, ki pa je res ni težko pripraviti: na desko za rezanje postavimo olup­ljena stroka česna in ju zmečkamo s ploskim delom širokega noža. Posolimo ju z grobo soljo, nato pa s ploskim delom noža močno razmažemo po deski. Dlje ko bomo to ponavljali, bolj fina bo česnova pasta.

11. V kozico vržemo česnovo pasto, žlico masla, žličko sesekljanega peteršilja in ščepec popra, pristavimo na srednje močan ogenj in mešamo, dokler se maslo ne raztopi.

12. V kozico stresemo krutone in jih temeljito premešamo z masleno česnovo osnovo. Tako napojene stresemo na pekač in postavimo v pečico za 15–20 minut.

13. Postrežba: krutone postrežemo v ločeni skodelici, da si jih lahko med srkanjem prijetne spomladanske župce sproti dodajamo – tako bomo hrustali tudi pri zadnji žlici juhe.

Priporočamo še: Špageti carbonara z zelenjavo
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana