Odprta Kuhinja

To je trenutno najboljša začimba za solato

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Skleda zelene solate lahko postane bogato, hranljivo in dovolj nasitno kosilo. Imamo recept, ki ga preprosto morate poskusiti v času, ko cvetijo vrtnice.


Potepali smo se po Goričkem in tam obiskali Bineta Volčiča, da smo pokukali v njegovo novo kuhinjo, okrepčali pa smo se na Posestvu Mala Rosa, kjer Alenka Čede in Žarko Novak pridelujeta jedilne vrtnice, aronijo, zelišča in sadje. Ob koncih tedna je njun domači skedenj poln popotnikov, turistov in domačinov, saj ponujata doma pripravljeno hrano in napitke. Recept za Alenkino skledo solate je na primer nekaj, kar boste tukaj dobili na mizo. Ker trenutno cvetijo vrtnice, so te zvezda, ki lahkotno, a ravno prav nasitno jed ponesejo v višave. Pozabite na tisti intenziven okus rožne vode, ki se ga včasih kar malce bojimo dodati hrani, tukaj gre za naravno aromo, prave in omamno dišeče liste, s katerimi oplemenitimo tudi kis in sol.

Rožna sol


Naredimo jo tako, da pol skodelice piranske soli zapremo v steklen kozarček s polovico skodelice zdrobljenih posušenih vrtničnih listkov in pustimo, da se prepajajo vsaj sedem dni.

Rožno sol lahko takole potresete po mladem siru, ki ga ponudite ob solati.
Rožno sol lahko takole potresete po mladem siru, ki ga ponudite ob solati.

Vrtnični kis


Potrebujemo 5 dl jabolčnega kisa, 2,5 dl belega vina in 75 g dišečih vrtničnih listkov. Sestavine pomešamo in jih pustimo, da se med seboj oplajajo 3–5 dni, nato tekočino precedimo skozi kuhinjsko gazo in nalijemo v steklenico.
Kis naj pred uporabo vsaj dva dni počiva.

Skleda solate in vrtnice po Alenkinem receptu



  • manjša mehka solata

  • 3 pesti mlade špinače

  • 2 pesti vrtničnih listkov (rdečih ali rožnatih)

  • 250 g oluščenega mladega graha

  • 6 zelenih špargljev

  • 5 redkvic

  • manjša rdeča čebula

  • skodelica ajdove kaše

  • 4–5 manjših korenčkov

  • 50 g masla

  • parmezan po okusu

  • za pest nadrobljenega mladega sira

  • šopek peteršilja, malo zelene

  • 2 pesti popečenih kruhovih kock

  • oljčno olje

  • vrtnična sol in kis

  • zelenjavna jušna osnova


Priprava


1. Čebulo drobno nasekljamo in jo popražimo na oljčnem olju, da postekleni. Narežemo korenček, ga dodamo k čebuli, nato še drobno narezan svež peteršilj in zeleno.

2. Rahlo popražimo, nato dodamo ajdovo kašo. Zalijemo z zelenjavno osnovo. Solimo in popramo po potrebi. Ko je kaša že skoraj kuhana na zob, dodamo žličko masla in rahlo premešamo. Pustimo, da se kaša ohladi do mlačnega.

3. Zelene šparglje narežemo na tri dele in jih blanširamo v slani vodi, ki ji dodamo žličko masla. Takoj jih prestavimo v hladno vodo, nato pa na cedilo, da se osušijo.

4. Grah skuhamo v slani vodi.

5. Kruh narežemo na kocke, ga damo na peki papir, pokapamo z oljčnim oljem in posolimo. Postavimo v pečico na 180 stopinj, čez 10 minut vzamemo ven ter kocke posujemo še z naribanim parmezanom. Vrnemo jih v pečico še za 10 minut, nato ohladimo.

6. Pripravimo zeleno solato, mlado špinačo ter venčne lističe dišeče vrtnice.

7. Nadrobimo beli slani sir.

8. Zdaj nam preostane le, da sestavimo solato ter jo začinimo po svojem okusu s hladno stiskanim sončničnim oljem, rožnim kisom, posolimo in popopramo.
ni podpisa
ni podpisa
Priporočamo še: Puhasti drobnjakovi buhtlji, v katere se zaljubijo vsi za mizo

Fotografije: Mateja Delakorda
Deloindom.si: To je razlog, da se maline posušijo tik pred obiranjem

Datum Objave: 22.6.2023 ob 07:06

Več iz te teme:

solatavrtnicaPosestvo Mala Rosajedilne vrtnice

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja