To lahko naredite iz testenin, ki ostanejo od lazanje
V mnogih italijanskih družinah se lazanja pripravlja ob praznikih ali ob družinskih srečanjih, saj gre za jed, ki zahteva čas in nekaj truda. A v resnici nam ne bo vzela precej več časa od običajnih testenin z bolonjsko omako. Sploh, če bomo slednjo kuhali počasi in dolgo, tako kot svetujejo pravi Italijani.
Ploščate testenine za lazanjo lahko pripravimo sami, pogosteje pa si pri pripravi prihranimo nekaj korakov in lističe kupimo kar v trgovini. Navadno jih je v embalaži precej več, kot jih spravimo v eno posodo za lazanjo. In da ne bi predolgo čakali na novo porcijo Garfieldove najljubše jedi, danes serviramo recept, v katerem lahko uporabimo presežek ploščatih testenin.
Gre za odlično pašto, v kateri bosta v glavni vlogi brokoli in italijanska klobasa, vse skupaj pa bomo povezali s sladko smetano in s še nekaj drugimi sestavinami.
Sestavine
- 3 do 4 lističi za lazanjo, ki jih prelomimo na polovico
- 2 klobasi brez ovoja
- 2 naribana stroka česna
- ščepec čilijevih kosmičev
- 1/2 žličke semen koromača
- 1 žlička olja
- 150 ml sladke smetane
- ščepec soli in sveže mletega popra
- 30 g naribanega parmezana
- 4 do 5 drevesc brokolija, prerezanih na polovico
- 4 do 5 gob, razrezanih na četrtine
- ščepec sveže naribanih krušnih drobtin
Priprava
- Narežemo zelenjavo in zavremo slano vodo za testenine.
- Brokoli skuhamo na sopari, gobe prepražimo.
- Nato na suho prepražimo semena koromača, dodamo olje in klobaso ter jo razdrobimo v ponvi. Dodamo en nastrgan česen in čili ter pražimo, dokler klobasa ni zlato rjave barve.
- Medtem segrejemo smetano v majhni ponvi, dodamo sol, poper, nariban strok česna in neprestano mešamo, dokler se ne zmes nekoliko ne zgosti.
- Skuhamo testenine, jih odcedimo in razporedimo v okrogel pekač. Potresemo s prepraženo klobaso, dodamo brokoli, gobe in prelijemo s smetano. Posujemo s parmezanom in krušnimi drobtinami. Pekač postavimo v pečico na funkcijo žar in pečemo 10 minut, da se jed po vrhu zlato zapeče.