Odprta Kuhinja

Toliko časa lahko v hladilniku počaka odprto vino

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Nič hudega, če je v steklenici ostalo nekaj vina. Pri vinski strokovnjakinji smo preverili, kako ga pravilno shraniti za kasneje ali kdaj drugič.Marsikdo si ob kosilu privošči kozarec vina, ali pa z njim na topel večer na balkonu zaključi uspešen (morda celo težak) dan. Kadar v ta namen odpremo novo buteljko, seveda ne izpraznimo cele, zato vino navadno shranimo v hladilnik za kakšno drugo priložnost. Ob tem se nam je porodilo vprašanje, kako ga pravilno shraniti. In še pomembneje: koliko časa lahko vino počaka na nas. Da bi se prepričali o pravilnem ravnanju, smo se zato obrnili na vinsko strokovnjakinjo in someljejko Majo Roy.

Kako pravilno hranimo odprto steklenico vina?


»Kadar steklenico odpremo in spijemo samo nekaj kozarcev, jo lahko ponovno zapremo z zamaškom (plutovinastim ali kovinskim, in sicer navojnim) in uživamo vino tudi kasneje. Lahko pa steklenico zapremo s posebnim vakuumskim zamaškom, ki ima poseben nastavek oziroma tlačilko, s katerim lahko izsesamo zrak iz steklenice in tako podaljšamo svežino in pitnost vina,« nas pouči vinska poznavalka ter poudari, da je hramba odvisna od tega, kakšno vino se skriva v steklenici. »Rdeča ter oranžna oziroma jantarna vina ostanejo v najboljši formi na sobni temperaturi ali v shrambi/kleti, ki je morda za nekaj stopinj hladnejša predvsem v poletnem času. Bela in rosé vina pa lahko po odprtju hranimo v hladilniku,« še doda Royeva.

Seveda nas je zanimalo tudi, koliko časa lahko preživi vino v odprti steklenici. »Vino lahko uživamo v njegovi polni svežini nekje od dva do pet dni po odprtju, odvisno od lastnosti vina. Na splošno rdeča ter oranžna oziroma jantarna ter rosé vina ostanejo pitna in sveža nekje od štiri do pet dni po odprtju, odvisno od tega, koliko taninov in kakšne kisline je prisotnih, pri belih vinih pa pitnost in izraznost vina ostaneta optimalna nekje od dva do tri dni,« se glasi Majin odgovor.

Na tem mestu pa nas je zanimalo tudi, kaj pravzaprav pomeni, da se vino pokvari. Veste, kaj se takrat zgodi v steklenici? »Vino se načeloma po nekaj dneh ne pokvari, ampak izgubi svežino in pitnost,« pojasni someljejka. Ko je vino izpostavljeno kisiku več kot pet dni, oksidira.

Zaupajmo nosu in brbončicam


Včasih pa smo kljub pravilni hrambi v dvomih, ali je vino v steklenici še vedno dobro.  »Takrat je najbolj pomembno, da zaupamo svojemu nosu,« pove Maja Roy. »Vino preprosto povonjajte in v primeru, da ima prijetno aromo, ga tudi pokusite. Če je tudi po okusu vino še vedno zelo prijetno in izraža sadnost ter lepo zaokrožene kisline, ga uživajte,« nadaljuje. »Lahko pa se zgodi, da bo vino že po vonju imelo neprijetno aromo, ki bo spominjala na oksidativno aromo: v tem primeru ni priporočljivo, da ga tudi pokusite, ampak ga preprosto zavržete. V primeru, da se odločite spiti požirek takšnega vina in še dodatno preveriti, ali je sveže, vam bo v ustih pustilo trpek, neprijeten okus,« še doda strokovnjakinja. In ne skrbite, pokvarjeno vino nam ne more škoditi, kljub temu pa njegovo pitje ne bi priporočali.
Preberite še: Tako kremasto zmešamo maslo in sladkor brez mikserja

Fotografija: monkeybusinessimages/Getty Images

 
Datum Objave: 13.5.2021 ob 08:05

Več iz te teme:

vinoMaja Royodprto vino

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.