TOP 15 receptov za martinovo pojedino
VIDEO: Martinova gos z bogatim nadevom
Martinovanje kliče po obloženi mizi, na kateri ne sme manjkati mamljiva pečenka.
Račji konfit z medenimi hruškami, suhimi slivami in kostanjem
Raca rada leta naokoli, zaradi česar je prava mišičnjakinja. Žal to pomeni, da njeno meso pri peki rado postane trdo in žvečljivo. Najbolj gotova rešitev je, da jo pripravimo v dveh korakih – v prvem poskrbimo za mehčanje mesa, v drugem za okus in hrustljavo zapečenost.
Počasi pečena raca v litoželeznem pekaču, nadevana z jabolkom in hruško
Sočna in s hrustljavo skorjico.
Gratinirani mlinci z dušenim rdečim zeljem
Z datlji in dišečimi začimbami.
Rdeče zelje z jabolkom, hruško in vinom
Za popoln Martinov krožnik in zaokrožen sladek okus.
Domači mlinci s kislo smetano, zabeljeni z zaseko
Pregrešno žmohtni.
Polnjena svinjska kračka na mlincih z zaseko
Če ni račka, naj bo kračka.
Kako naredimo domače mlince
Mlinci so nekvašen kruh. Takšne in podobne poznajo skoraj po vsem svetu in z njimi si milijone ljudi vsak dan lajša lakoto.
Martinova solata
Kot pri vseh naših praznikih se tudi pri martinovem močno oklepamo tradicije, ta pa veleva, da mora biti zelje na krožniku rdeče. Do več informacij, zakaj ravno rdeče zelje, se nama ni uspelo dokopati. Z njim pa ni čisto nič narobe, saj gre za zelenjavo, ki je do zdravja nadvse prijazna.
Piščanec v gorčični omaki z mlinci
Dobro začinjen v kremasti omaki.
»Martinova« pojedina z dvema prilogama
K mesu, ki si ga sami izberemo (ali pa tudi ne …).
»Sezonska solata« iz rdečega zelja, pese in pomaranče, potresena z orehi
Lažji del pojedine.
Najboljši recept s piščancem, kot ga pripravi Jamie Oliver
Ker je pogosto na naših krožnikih, naj bo še vrhunsko pripravljen!
Gosta juha iz jesenskih pridelkov
Bogastvo jesenskih okusov.
Navadno se vsi otepamo rdečega zelja, razen za martinovo, ko se po tradiciji že nekako znajde na mizi. No, po tem receptu bo verjetno večkrat tudi na »navaden« dan. Res uporaben recept.
_