TOP 15 receptov za martinovo pojedino

Na slovenski praznik, posvečen vinu in hrani, se moramo pripraviti, kot se spodobi. Nizamo nekaj naših najboljših receptov, ki vas ne bodo razočarali.

AKTUALNO: Martinova pojedina z Urško Fartelj: triki za uspeh in recepti za račko s prilogami

ukaj so sočne račje prsi s hrustljavo kožico in konjakovo omako. Zraven pa nežen krompirjev pire polnega okusa in sladko rdeče zelje, dušeno z rdečim vinom in jabolkom. Opisala sem tudi trike, odgovore na večno vprašanje: zakaj ravno tako?



VIDEO: Martinova gos z bogatim nadevom

Martinovanje kliče po obloženi mizi, na kateri ne sme manjkati mamljiva pečenka.


Račji konfit z medenimi hruškami, suhimi slivami in kostanjem

Raca rada leta naokoli, zaradi česar je prava mišičnjakinja. Žal to pomeni, da njeno meso pri peki rado postane trdo in žvečljivo. Najbolj gotova rešitev je, da jo pripravimo v dveh korakih – v prvem poskrbimo za mehčanje mesa, v drugem za okus in hrustljavo zapečenost.



1. Počasi pečena raca v litoželeznem pekaču, nadevana z jabolkom in hruško

Sočna in s hrustljavo skorjico.

 

2. Gratinirani mlinci z dušenim rdečim zeljem

Z datlji in dišečimi začimbami.

3. Rdeče zelje z jabolkom, hruško in vinom

Za popoln Martinov krožnik in zaokrožen sladek okus.

4. Domači mlinci s kislo smetano, zabeljeni z zaseko

Pregrešno žmohtni.

5.  Polnjena svinjska kračka na mlincih z zaseko

Če ni račka, naj bo kračka.


6. Kako naredimo domače mlince

Mlinci so nekvašen kruh. Takšne in podobne poznajo skoraj po vsem svetu in z njimi si milijone ljudi vsak dan lajša lakoto.


7. Martinova solata

Kot pri vseh naših praznikih se tudi pri martinovem močno oklepamo tradicije, ta pa veleva, da mora biti zelje na krožniku rdeče. Do več informacij, zakaj ravno rdeče zelje, se nama ni uspelo dokopati. Z njim pa ni čisto nič narobe, saj gre za zelenjavo, ki je do zdravja nadvse prijazna.


8. Piščanec v gorčični omaki z mlinci

Dobro začinjen v kremasti omaki.


9. »Martinova« pojedina z dvema prilogama

K mesu, ki si ga sami izberemo (ali pa tudi ne …).


10. »Sezonska solata« iz rdečega zelja, pese in pomaranče, potresena z orehi

Lažji del pojedine.


11. Najboljši recept s piščancem, kot ga pripravi Jamie Oliver

Ker je pogosto na naših krožnikih, naj bo še vrhunsko pripravljen!


12. Gosta juha iz jesenskih pridelkov

Bogastvo jesenskih okusov.


13. Juha iz rdečega zelja

Navadno se vsi otepamo rdečega zelja, razen za martinovo, ko se po tradiciji že nekako znajde na mizi. No, po tem receptu bo verjetno večkrat tudi na »navaden« dan. Res uporaben recept.


_

Naslovna fotografija: Sonja Ravbar

 

 

 

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed