Odprta Kuhinja

Trend: to bo najbolj priljubljena sestavina letošnje peke

Fotografija: yulka3ice/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Tako kot pri modi, se tudi v kulinaričnem svetu menjajo trendi in letos je res opazna prisotnost te sestavine.


V kuhinji večino časa prisegamo na tradicijo in radi pripravljamo večne klasike, kljub temu pa ves čas spremljamo tudi kulinarične trende. Vedno je dobrodošlo postaviti na mizo kaj novega, se strinjate?

Ker se letošnje leto počasi bliža koncu, so mnogi portali že pričeli napovedovati trende za 2023. Seveda smo sezname pozorno preleteli in moramo priznati, da nismo opazili ničesar zelo posebnega. Razen ene sestavine, za katero pravijo, da bo v prihodnjem letu zvezda marsikaterega recepta.

Kot kaže, bo novo leto izjemno filmsko in hrustljavo! Veste, kam merimo? Govorimo namreč o pokovki, ki se v zadnjem času zelo hitro povzpenja po lestvici kulinarične priljubljenosti. Razen v kinu ali ob domačem ogledu filma smo si jo prej le redko privoščili, v prihodnje pa se bo v naših želodcih znašla precej bolj pogosto.

Pokovka ima specifičen maslen okus, ki se odlično poda k sladicam, poleg tega pa jo odlikuje tudi hrustljavost. In ravno zaradi slednje lastnosti jo bomo kombinirali predvsem pri peki. Da se odlično odreže v slaščicah, je v teh dneh potrdila tudi Nika Svetec, ki je v čokoladnem ateljeju Bon Bon pokovko vmešala v nadev svojih božanskih pralinejev.


Mi pa vam bomo danes za pokušino pokovko postregli v receptu za piškote. Bližajo se prazniki, a tile so odlični tudi za jesenske večere, da se malce potolažimo ob skodelici čaja ali kakava. Smo vas prepričali?


Čokoladni piškoti s pokovko



  • 130 g moke

  • 30 g kakava

  • 1/4 žličke soli

  • 1/2 žličke sode bikarbone

  • 160 g masla

  • 1 žlička ekstrakta vanilje

  • 1 jajce

  • 100 g rjavega sladkorja

  • 65 g belega sladkorja

  • 1/2 skodelice pokovke z maslom

  • 130 g sesekljane čokolade

  • solni cvet


Priprava


1. Dva pekača obložimo s papirjem za peko.

2. V posodi zmešamo moko, kakav, sol in sodo bikarbono.

3. V drugi posodi zmešamo maslo in sladkor v puhasto zmes. Dodamo jajca in vaniljo in dobro premešamo.

4. Postopoma dodamo še druge suhe sestavine in na kratko zmiksamo.

5. Zmešamo pokovko in čokolado in ju dodamo drugim sestavinam. Nato iz mase oblikujemo kroglice in jih razporedimo po pekaču. Potresemo s solnim cvetom.

6. Vse skupaj za dve uri postavimo v hladilnik.

7. Pečico segrejemo na 175 stopinj Celzija in pečemo 10 minut.
Preberite še: Pozabite na palačinke ali šmorn, tukaj so češki tolki

Fotografija: yulka3ice/Getty Images
Datum Objave: 9.11.2022 ob 06:11

Več iz te teme:

piškotitrendpekapokovka

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.