Odprta Kuhinja

Trik z litoželeznim loncem, ki je sezul vse na tiktoku

Odpri galerijo
A+   A-
Ste že zasledili odlično prilogo k enolončnicam, ki jo boste spekli kar na pokrovki litoželeznega lonca, v katerem brbota kosilo?


Če redno berete naš portal, smo vas verjetno že pred časom uspeli navdušiti za nakup litoželeznega lonca, v katerem lahko skuhate praktično vse. Karkoli, pravzaprav. Odličen je celo za peko kruha! Zaradi odpornosti na vročino ga namreč brez pomisleka lahko potisnemo v pečico in v njej pripravimo čudovita kosila, ki od nas ne zahtevajo skoraj nič energijskega vložka.

Golaž, ki se skuha praktično sam? Poletne polnjene paprike, ki se jim ni mogoče upreti? Rižota iz enega lonca? Musaka? Recepte bi lahko naštevali v nedogled, danes pa bomo raje kot to vsem tem jedem dodali še piko na i. Pripravili bomo namreč sijajno prilogo, ki od nas prav tako ne zahteva veliko dela, rezultat pa je naravnost navdušujoč. Nič čudnega, da za tem trikom trenutno norijo vsi kulinarični navdušenci na družabnih omrežjih. Kdo bi si mislil, da je kaj takšnega sploh izvedljivo?

Kot si lahko ogledate v zgornjem videu, gre za peko nekakšne slane pite, ki jo pripravimo kar v pokrovu litoželezne posode. Prav ste slišali, medtem ko v loncu brbota enolončnica, na njegovem pokrovu spečemo še aromatično slano testo, ki se odlično prileže h kosilu na žlico.

Pokrovko najprej obrišemo na papirju za peko, da dobimo krog. Enako naredimo še z listom listnatega testa. Pokrovko nato narobe obrnjeno poveznemo na lonec, na vrh položimo krog papirja za peko in nato še krog testa. Vse skupaj po želji potresemo s koluti čebule, drobljenim česnom, sesekljanimi češnjevimi paradižniki in podobno. Solimo in pokapljamo z oljčnim oljem ali maslom. Nato pa vse skupaj z loncem vred potisnemo v pečico.

Slano testo bo nared v približno 15 minutah in naravnost navdušeni boste, kako dobro se poda k jedem, ki jih boste pripravili v litoželeznem loncu. Preizkusite, toplo priporočamo!
Preberite še: Klasike z Yasko: musaka z bučkami

Fotografija: EGT/Getty Images
Datum Objave: 6.7.2023 ob 06:07

Več iz te teme:

kruhprilogelitoželezni loneclistnato testo

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.