Odprta Kuhinja

V nekaj minutah narejeno zeliščno maslo, ki bo hit silvestrskih prigrizkov

Fotografija: Cadamek/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Francoski chefi so prepričani, da masla v kulinariki ne more biti preveč. Še bolje pa je, če je to zeliščno.


Že veste, kaj boste postregli za silvestrovo večerjo? Bodisi boste v kuhinji spet pokazali vse svoje adute, bodisi se boste odločili za preprost narezek – z dodatkom zeliščnega masla ne morete zgrešiti. Lahko ga uporabite že med kuhanjem ali pa ga ob drugih jedeh postavite na mizo. Prilegel se bo na kosu svežega kruha, lahko je tudi zvezda predjedi.

Zeliščno maslo lahko najdemo skoraj v vsaki živilski trgovini, pripravimo pa ga lahko tudi sami doma. Čeprav bi si mislili, da zanj potrebujemo precej časa in kuharskih spretnosti, gre v resnici za izjemno preprost namaz, ki ga lahko izdelamo v nekaj minutah. Za pomoč prilagamo tiktok video, seveda pa spodaj postopek še dodatno razložimo.


Najbrž nam ni treba posebej poudarjati, da bomo za pripravo potrebovali maslo in zelišča. Posežete lahko po tistih, ki jih imate pri roki. Če so na voljo sveže nabrana iz lončka na okenski polici, toliko bolje. Peteršilj, timijan, origano. Drobnjak, lahko tudi čili. Bazilika se ne bo tako dobro obnesla, a predlagamo, da zaupate svojemu okusu. In vonju, seveda.

Potrebovali pa bomo tudi česen. Ta bo povezal in poudaril vse okuse našega zeliščnega masla, sploh, če ga boste narejenega uporabljali pri kuhanju jedi. V tem primeru si želite, da je še posebno aromatično. Za eno kocko masla tako lahko odmerimo olupljene stroke kar celih dveh glavic česna.

Česen je torej olupljen in zelišča sesekljana. Kocko masla postavimo v manjši pekač. Če imate takšnega, katerega velikost je priročna za porcijo lazanje za eno osebo, bi bilo idealno. Maslo obložimo s česnom in posujemo z zelišči, nato pa vse skupaj postavimo v pečico, ki jo segrevamo, dokler maslo ni stopljeno. Pustimo še nekaj minut, da se okusi zares dobro povežejo, nato pa tekočino precedimo, da na cedilu ostanejo stroki česna.

Tekoče maslo prelijemo v primerno veliko posodico in postavimo v hladilnik. Postrežemo pa po zgornjih priporočilih.
Preberite še: Omaka k pečenki, ki poka od okusa

Fotografija: Cadamek/Getty Images
Datum Objave: 30.12.2022 ob 07:12

Več iz te teme:

maslozeliščno maslo

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.