Velika solata s šparglji

Samostojna jed, malica ali lahko kosilo! Solata je vedno dobra ideja, ko želimo, da po obroku ostanemo polni energije.

Šparglji ne marajo začimb, za silo se razumejo le s poprom, med zelišči s prav tako delikatnim drobnjakom, koprom in pehtranom. Šparglje kombiniram z nežno zelenjavo, kot je mlada čebula, čisto blag prvi česen, mlada špinača, in šampinjoni. Previdno jih poudarim z limono. In še zadnji nasvet: stebla gredo vedno v ponev kakšno minuto pred vršički. Ko ugotavljam, ali so že kuhani, so spet vršički merilo – nikakor se ne smejo preveč zmehčati. Razkuhani šparglji so kuharska polomija. Včasih sem šparglje kuhala povezane v šopek, za to sem imela poseben ozek in visok lonec in specialno kuhinjsko vrvico. Redko mi je uspelo, da so bili prav kuhani in smo jih lahko pomakali v holandsko omako, večinoma smo se trudili z vilicami in noži prerezati dolga razmehčana stebla in jih nekako vseeno pojedli. Danes se mi zdi to smešno, še posebno takrat, ko iz čudovitega šopka špargljev mimogrede nastane velika solata s šparglji. Super hrustljavi so in kar razganja me od zdravja, že če jih samo gledam.

Sestavine

– šopek špargljev
– malo listnatega ohrovta
– 100 g graha
– 2 rezini kruha
– manjša glava solate
– olje
– sol

Preliv
– česen
– žlica kaper
– 4 žlice majoneze
– 2 žlici kvasovih kosmičev
– sok pol limone
– nekaj lističev mete

Priprava

1. Špargljem odrežite spodnji olesenel del, jih nalomite in ločite vršičke. Listnat ohrovt natrgajte na manjše koščke, stebla ne uporabite.

2. V kozici zavrete pol litra vode, solite in skuhate pripravljeno zelenjavo. Začnite z najtršo, pri meni je bil to grah iz skrinje, čez par minut dodajte listnati ohrovt in stebla špargljev, zadnji naj bodo vršički, ki jih kuhate le še minuto ali dve. Šparglji naj ostanejo čvrsti.

3. Odcedite in ohladite na cedilu. Juho lahko spijete namesto čaja.

4. Očistite solato in jo naložite v veliko skledo.

5. V ponvi segrejte olje. Kruh narežite na kockice in popecite. Ponev mora biti vroča, sicer bo kruh popil preveč olja.

6. Za preliv nasekljajte česen, kapre in meto. Z metlico razmešajte limonov sok in majonezo, če je pregosto, razredčite s tekočino, v kateri se je kuhala zelenjava. Dodate česen, kapre in meto.

7. Na zeleno solato razporedite kuhano zelenjavo in prelijte z gostim prelivom. Ponudite kot samostojno jed, malico ali lahko kosilo.

Poizkusite še: Pirini krompirjevi žganci s česnovo mastjo in ocvirki

Fotografija: Hana Splichal

Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed