Velikonočna makova potica brez glutena, jajc in mleka

Potrebne bo nekaj ročne spretnosti in iznajdljivosti.

Sestavine

Testo
– 400 g brezglutenske moke Schar mix B
– zvrhana noževa konica kurkume za barvo namesto jajca
– lupinica 1/2 limone
– vrečka vaniljevega sladkorja
– 1,5 vrečke suhega kvasa
– 1 natron (jedilna soda)
– sol, sladkor po potrebi, žlica ruma
– 350 ml riževega, prosenega ali sojinega mleka

Nadev
– 120 g mletega maka
– 1 dl riževe, sojine ali prosene smetane
– brezovo sladilo po okusu
– žlica ruma, lupinica 1/2 limone

Premaz
– žlica kokosovega sladkorja
– nekaj kapljic vode

Priprava

1. Za testo vse suhe sestavine pomešamo, dodamo tekočino in ponovno premešamo. Ko dobimo gosto maso, ob robovih posode potresemo žlico moke in dobro ugnetemo z roko, da poberemo preostalo moko in se testo ne prijemlje več posode. Pokrijemo s prtičkom in pustimo vzhajati 20 minut.

2. Medtem pripravimo nadev: smetano z rumom zavremo, dodamo mak, brezovo sladilo, limonino lupinico in rum. Odstavimo, dobro premešamo.

3. Vzhajano testo razvaljamo. To najlažje naredimo tako, da testo položimo na prozorno folijo za živila, prav tako ga s folijo prekrijemo. Nato zgornjo folijo odstranimo in testo premažemo z nadevom. S pomočjo folije potico zavijemo.

4. Pekač poveznemo čez zvito potico. Z roko gremo pod folijo in zvitek elegantno zvrnemo v model. (Testo ima slabšo vezivnost, ker ne vsebuje glutena, jajc in maščob, zato se rado strga.)

5.Potica naj znova vzhaja 20 minut. Nato jo z iglo večkrat prebodemo do dna, da se ne naredijo zračni žepki in da nadev ne odstopa od testa.

6. Sestavine za premaz segrejemo, da se sladkor stopi, nato z njim premažemo potico, preden jo damo pečico, da bo dobila lepo rjavo barvo.

7. Postavimo jo v hladno pečico in nastavimo temperaturo na 180 °C. Med segrevanjem pečice bo potica še nekoliko vzhajala. Pečemo 30 minut. Nato potico prekrijemo z aluminijevo folijo, da bo izparelo čim manj tekočine in da bo potica rahla.

8. Pečeno vzamemo iz modela in jo prekrijemo s prtičkom, da se ohladi in izgubi čim manj vlage.

Priporočamo še: Kako živeti brez glutena

Recept: Suzana Kranjec, Življenje brez glutena
Fotografija: Igor Zaplatil

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed