Odprta Kuhinja

VIDEO: Rižota iz pečice, ki je ni potrebno mešati

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Obožujete rižote, a se vam ne ljubi stati ob loncu in mešati v nedogled? Pripravite jo kar v pečici.Mogoče se bo kdo pritožil, da rižota, ki se ne meša, ne zasluži te oznake. Strinjamo se z vami, a do neke mere. Preizkusili smo namreč, kako se obnese teza, da pečica opravi ves trud in nagradi z jedjo bogatega okusa ter kremasto teksturo. Priznati moramo, da je rižota iz pečice zares fantastična rešitev za vse, ki si med tednom zaželite dobre riževe jedi, a nimate časa, da bi se ji posvetili.

Pravzaprav je to izum podobne vrste kot testenine iz enega lonca. Italijanski kuharski mojstri se je sicer ne bi nikoli lotili, saj prisegajo na tehniko, čeprav trik zagotovi primerljive rezultate in nam neverjetno poenostavi kuharijo. Pomislite, le nekaj pičlih minut boste porabili, da boste narezali por (lahko zamenjate z drugo zelenjavo), ga hitro popražili z rižem, deglazirali z vinom, nato pa zalili z dobro jušno osnovo. Od tukaj dalje lahko preklopite na domišljijo in končno jed obogatite po lastnem okusu.

https://youtu.be/VuU8BxbJI7E
--

Dodatki


Mi smo se odločili za italijansko limonovo rižoto, ki smo jo na koncu obogatili z nekaj sestavinami za pridih zimske topline. Dodali smo ji dimljenega lososa, karamelizirano limono v pečici, ki ima bolj izrazit in sladek okus, natrgano burrato in suhe cvetove plavice. Vse to lahko tudi izpustite, seveda.

Pogoj: dober riž in dobra jušna osnova


Kot se za vsako rižoto spodobi, priporočamo vrsto riža arborio, še bolje pa carnaroli. To je zelo cenjena sorta, kralj med italijanskimi riži, ki se ne razkuha kar tako, ohrani čvrsto sredico, odlično absorbira okuse in arome ter zagotavlja najbolj kremast rezultat, saj vsebuje veliko škroba.

Tudi jušna osnova mora biti kakovosta, da bo jed zares dobrega in polnega okusa. Najboljša je domača, če pa se odločite, da jo pripravite iz kocke, predlagamo, da v loncu malce opečete čebulo, prerezano na pol (tako, kot so to včasih naredile babice na razgreti plošči štedilnika), kakšen češnjev paradižnik in korenček, nato zalijete z vodo, podtaknete zelišča in vse skupaj zavrete. Nato dodate še primerljivo količino kocke.

Limonovo rižoto smo obogatili z limono, dimljenim lososom, burrato in suhimi cvetovi plavice.
Limonovo rižoto smo obogatili z limono, dimljenim lososom, burrato in suhimi cvetovi plavice.

Ne izpustite faze »mantecare«


Po 20 minutah peke (če tak način uporabljate prvič, predlagamo, da riž poskusite že po 17 minutah) preverite, ali je riž primerno kuhan na zob (v mislih imejte naslednjo fazo, zato zrna ne smejo biti preveč kuhana). Če vam še ni všeč, lonec pokrijte in postavite nazaj v pečico. Ko pa je nared, posodo položite nazaj na srednje močan ogenj in rižu dodajte še kakšno zajemalko jušne osnove ter premešajte. Podobno kot pri testeninah dodamo vodo od kuhanja za svilen zaključek, bo tudi juha pripomogla h kremavosti rižote.

Zdaj pa še zadnja najbolj pomembna stopnja: mantecare. To je trenutek, ko ugasnemo ogenj in rižoti dodamo parmezan (kakšen drugi sir, maslo, maskarpone ali smetano) za dodatno kremavost. Še enkrat vse skupaj premešamo in pokritega pustimo, da počiva tri minute. Tako bo riž ravno prav nabreknil, okusi pa se bodo povezali.

Ne izpustite faze mantecare: to je trenutek, ko ugasnemo ogenj in rižoti dodamo parmezan (kakšen drugi sir, maslo, maskarpone ali smetano) za dodatno kremavost.
Ne izpustite faze mantecare: to je trenutek, ko ugasnemo ogenj in rižoti dodamo parmezan (kakšen drugi sir, maslo, maskarpone ali smetano) za dodatno kremavost.

Sestavine • 150 g pora

 • 300 g riža carnaroli

 • 1 dl suhega belega vina

 • 1 l jušne osnove (od tega 700 do 800 ml za kuhanje, 100 do 200 pa za zaključevanje jedi)

 • 100 g parmezana

 • 2 limoni

 • oljčno olje

 • sol in poper


Dodatno

 • 100 g dimljenega lososa (ali dimljene postrvi)

 • burrata

 • suhi cvetovi plavice

 • 1 limona


Priprava


1. Pečico prižgemo na 200 stopinj. Jušno osnovo zavremo.

2. V ognjevarnem loncu segrejemo malce oljčnega olja in popražimo por. Dodamo riž, zelišča in še malce pražimo, da zrna posteklenijo.

3. Zalijemo z vinom in počakamo, da tekočina povre. Solimo.

4. Zalijemo z jušno osnovo, pokrijemo lonec in postavimo v pečico za 20 do 25 minut.

5. Narežemo limono, jo damo v mali pekač, dodamo olje, sol in poper. Pekač potisnemo v pečico ob rižoto, kjer naj karamelizira približno pol ure.

6. Po 20 minutah lonec vzamemo iz pečice, ga odkrijemo in postavimo na srednje močan ogenj. Dolijemo jušno osnovo in premešamo, da postane kremasta. Zdaj dodamo tudi limonov sok in limonino lupinico.

7. Ogenj ugasnemo, dodamo še parmezan in dobro pomešamo. Najbolje, da rižoto pokrijemo in pustimo počivati še 3 minute.

8. Postrežba: Rižoto obogatimo s koščki dimljenega lososa, natrgano burrato, cvetovi plavice in koščki karamelizirane limone, ki smo jo pravkar vzeli iz pečice. Dober tek!
Priporočamo še: Osem zlatih pravil za pripravo izvrstne rižote

Video in fotografije: Sonja Ravbar

 

 
Datum Objave: 17.1.2020 ob 08:01

Več iz te teme:

videorižrižotajušna osnovamantecare

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.