Vložene sladko-kisle šalotke

Priljubljene šalotke vložimo v kis, ki smo ga zmešali z medom; okus bo lepo obogatil glavne jedi.

V kis lahko vlagamo večino zelenjave, ki jo pozimi ponudimo namesto solat ali k narezkom oziroma podobnim prigrizkom. Najbrž so najbolj priljubljene kisle kumarice, pa mešana solata in paprike, zelo okusne, poleg tega pa primerne za okrasitev jedi, so čebulice oziroma šalotke. Svoje jedce bomo še posebno presenetili, če jih bomo vložili v malce neobičajni zvarek, ki ga pripravimo iz kisa in medu. Še malo popra, pogumni lahko dodajo tudi košček čilija, in dobili bomo pikantne sladko-kisle šalotke, ki se lepo podajo k vsakemu narezku, mesnemu ali sirnemu, seveda pa jih lahko ponudimo tudi z drugo zelenjavo.

Sestavine (za 4 osebe)

– 0,5 kg šalotke
– 10 žlic vinskega kisa
– 1 velika žlica medu
– 4 žlice oljčnega olja
– 2 žlici sladkorja
– sol, poper

Priprava

1. Šalotke očistimo in olupimo. Kuhamo v slabem litru slane vode približno pet minut. Precedimo, vode ne zlijemo stran, ker jo bomo še potrebovali. V lončku med mešanjem segrevamo kis in med, dokler se ta ne raztopi.

2. V ponvi segrejemo olje in na zmerni temperaturi nekaj minut pražimo šalotke, pazimo, da se ne zapečejo. Solimo in popramo, potresemo s sladkorjem ter zalijemo z mešanico kisa in medu. Dolijemo še dva dl vode od šalotke in na majhnem ognju kuhamo pet minut. Napolnimo kozarce, po potrebi dolijemo še malo vode, dobro zapremo in pasteriziramo.

Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana