Odprta Kuhinja

Vrhunska fokača, ki šokira s preprosto pripravo (VIDEO)

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Nič kaj preveč se ne bomo ukvarjali s testom, saj je to eden tistih priljubljenih receptov brez gnetenja.


Ko najdemo jed, od katere ne moremo umakniti pogleda, nato pa nas prepriča še recept, ga z največjim navdušenjem takoj podelimo z vami. Nedavno smo odkrili fokačo, ki je pripravljena tako, da z malo truda dosežemo zavidljivo dober rezultat. Nam se sicer še vedno zdi, da je najenostavneje narejena kar po naši čeznočni recepturi, a so na portalu Bonapetit.com tudi svojo zamisel, ki jo tokrat pečemo, poimenovali šokantno preprosta fokača. Pa začnimo!Sestavine  • 7 g kvasa

  • 2 žlički medu

  • 570 ml mlačne vode

  • 625 g moke

  • žlica soli

  • oljčno olje


Priprava


1. Kvas, med in vodo z metlico zmešamo v srednje veliki posodi. Počakamo 5 minut, da se kvas aktivira.

2. V lonec dodamo moko in sol ter vse skupaj dobro premešamo s silikonsko spatulo. Pazimo, da v testu ni suhih delcev moke.

3. V večjo skledo, ki je dovolj velika, da bo testo v njej naraslo, nalijemo 4 žlice oljčnega olja. Dodamo pripravljeno testo in ga obračamo po posodi, da se naolji z vseh strani. Posodo pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik, kjer mora ostati tako dolgo, da se podvoji, postane mehurčkasto in zelo živahno. To bo trajalo od 8 ur do enega dne. Če se vam mudi, ga pustite na sobni temperaturi približno 3 ure.

4. Pekač, v katerem bomo spekli fokačo, zajetno pokapljamo z oljem, še pred tem pa ga lahko premažemo tudi s koščkom masla in tako zares zagotovimo, da se med peko ne bo sprijelo posode.

5. Testo kar v posodi z vilicami raztegnemo in prepognemo proti sredini kot na posnetku (najbolje, da to ponovimo trikrat) in ga prestavimo na pekač. Na testo zlijemo tudi vse olje, ki je najverjetneje ostalo v posodi, sicer ga dodamo, da je celotna površina premazana z njim. Fokača mora zdaj nepokrita vzhajati na toplem mestu (ob radiatorju ali ogreti pečici) še kakšno uro in pol, da se podvoji. Testo je pravilno vzhajano, če se vdolbinica, ki jo naredimo s prstom, počasi vrne v prvotno stanje, pri tem pa ostane sled prsta. Če se testo hitro vrne v prvotno obliko, še ni pripravljeno.

6. Pečico vključimo na 230 stopinj.

7. Roke si namažemo z oljem in se s prsti sprehodimo po testu, kot bi dramatično igrali klavir. Površino pokapljamo z žlico olja, posolimo z grobo soljo. Fokačo potisnemo v pečico in pečemo 30 do 35 minut oziroma do zlato zapečene skorjice.
Priporočamo še: 7 ekspresno pripravljenih juh za zdravo in lahkotno večerjo

Naslovna fotografija: Harahliad/Getty Images
Datum Objave: 19.1.2022 ob 09:01

Več iz te teme:

kruhfokača

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.