Žafranova rižota (risotto alla milanese)

Ali zlata rižota, kakor ji pravijo domačini.

Priprava: 2 minuti; čas kuhanja 20 minut.

Sestavine

– 1,5 l piščančje jušne osnove
– žlička pravega žafrana ali krepka žlica žafranike
– 3 žlice masla, 2 čebuli, 350 g riža za rižoto
– 2 dl suhega belega vina, sol, poper
– 100 g naribanega parmezana

Priprava

1. V kozico nalijemo jušno osnovo in jo zavremo. Čebulo sesekljamo. Žafran damo v skodelico in ga prelijemo z zajemalko vroče jušne osnove. Pustimo namakati do uporabe.

2. V globoki ponvi segrejemo žlico masla, nato nanjo stresemo narezano čebulo. Previdno jo pražimo 3–4 minute. Dodamo riž, med mešanjem počakamo 2 minuti, da postekleni in vsa zrna obda maslena toplota.

3. Zdaj prilijemo vino, mešamo, da tekočina izpari, nato postopno po zajemalkah vročo osnovo. Preden prilijemo novo, počakamo, da tekočina izpari.

4. Malo pred koncem vmešamo osnovo z žafranom in kuhamo, dokler ni riž mehak; skupaj 15 minut.

5. Odstavimo, vmešamo preostalo maslo, parmezan, po potrebi solimo, popramo in po minuti ponudimo z veliko skledo zelene solate s koščki kuhane govedine iz nedeljske juhe.

Različica: Namesto perutninske jušne osnove vzemite govejo juho ali v skrajnem primeru zelenjavno jušno osnovo oz. odcedek.

Naredimo vnaprej: Povsem iskreno, ta jed je le pravkar skuhana vredna dragocenega imena, zato se ne trudite, da bi jo pripravili vnaprej. Edino, kar lahko naredite, je, da si narežete čebulo, naribate parmezan in skuhate domačo jušno osnovo. Saj znate – iz malo kurjih kosti in nekaj zelenjave.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Preberite še: Osem zlatih pravil za pripravo izvrstne rižote

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana