Odprta Kuhinja

Zapečena prosena kaša: Imenitna sladka jed, ki jo postrežemo za zajtrk, večerjo ali malico

Zapečena prosena kaša (Foto: TYNZA/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Prosena kaša je hitro pripravljena, saj je pred kuhanjem ni treba namakati, kuhana je v manj kot pol ure.

Za sladke jedi jo skuhamo v mleku, dodamo lahko tudi malo smetane, da bo bolj kremasta. Zmešamo jo s svežim ali suhim sadjem, jogurtovim prelivom, posebno slastna pa je, če jo zapečemo v pečici. Lahko tudi v modelu za torto in jo kot tako tudi postrežemo.

Sestavine

Za 4 osebe

  • 200 gramov prosene kaše
  • 0,75 l mleka
  • 2 žlici medu
  • 200 g suhega mešanega sadja (rozine, jabolčni krhlji, slive)
  • 1 jajce
  • 1 dcl sladke smetane
  • sol, cimet

Priprava

  1. Kašo temeljito operemo pod tekočo vodo in odcedimo.
  2. V lonec zlijemo mleko, dodamo ščepec soli in zavremo. Dodamo proseno kašo, premešamo, in ko zavre, zmanjšamo temperaturo. Rahlo naj vre približno 20 minut.
  3. Pečico vključimo na 200 stopinj.
  4. Kuhano odstavimo in nekoliko ohladimo.
  5. Dodamo med in suho sadje ter dobro premešamo.
  6. Kašo enakomerno razporedimo po pomaščenem pekaču.
  7. V skodelici razžvrkljamo jajce in sladko smetano in ju prelijemo po kaši.
  8. Pečemo dobrih 20 minut oziroma, dokler se kaša zlato ne zapeče.

Preberite tudi: Kako pravilno skuhamo proseno kašo

Datum Objave: 3.10.2024 ob 06:10

Več iz te teme:

zajtrkprosena kaša

Naročite se na e-novice:

Alenka Kociper