Odprta Kuhinja

Kako pravilno skuhamo proseno kašo

Prosena kaša se odlično obnese v sladkih in slanih jedeh. (Foto: from_my_point_of_view/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Kaše iz vseh mogočih žit so trdno zasidrane v slovenski tradicionalni kulinariki, nekoč so reveže reševale pred lakoto, danes uživajo status visokokakovostnih ali celo super živil.

Kaša je pravzaprav po posebnem postopku predelano oziroma, če smo bolj natančni, oluščeno zrno. Najpogosteje se na jedilniku znajdeta ješprenj in ajdova kaša, posebno zanimiva pa je prosena kaša, ki jo odlikuje zelo poseben, nekoliko sladkast okus. Zato je primerna za pripravo tudi sladkih, ne le slanih jedi. Ker je hitro kuhana, je lahko izhod v sili, ko nam zmanjkuje časa za pripravo zajtrka, kosila ali (lahke) večerje.

Okusna je v toplih in hladnih jedeh

Za sladke jedi jo skuhamo v mleku, mlečna bo zlasti teknila najmlajšim, za slane v vodi. Zapečen narastek iz prosene kaše in jabolk je samostojen sladki obrok, prav tako kaša z zelenjavo in mesom, ki jo pripravimo podobno kot rižoto. Proseno kašo lahko dodamo v krepko solato, dobro se ujame s kislim zeljem in kislo repo ter gobami. Spodaj imamo nekaj predlogov za jedi.

image_alt
Kašota: odlična jed iz prosene kaše

image_alt
Narastek iz prosene kaše in jabolk

image_alt
Skleda s šparglji: najboljši način za pripravo zdravega in nasitnega kosila ali večerje

Nasveti, da bo res okusna

A za nepoučene se lahko zatakne že na začetku, še preden kašo stresemo v lonec. Kako jo sploh skuhati, se sprašujejo mnogi, ki se jim morda prvi poskus ni posrečil, bodisi je bila kaša grenka bodisi se je razkuhala. Zato je najbolje poiskati nasvet izkušenih gospodinj, ki kuhajo tako, kot veleva tradicija. Pogovarjali smo se z Mirjam Kopše, ki si skozi projekt Botrinja prizadeva za zdravo prehranjevanje mladih mater po porodu, povedala nam je, da je prav prosena kaša odlična izbira v tem občutljivem obdobju. Proso je namreč lahko prebavljivo, ne vsebuje glutena, zato pa je bogato s koristnimi snovmi, med njimi je silicij.

A ne le za otročnice, proso bi veljalo uvesti na prav vsak jedilnik, pri tem pa moramo poznati preprosto pravilo, da bo kaša res okusna. Tudi sama se drži nasvetov Mari Novak iz društva Sorško polje, ki jih nizamo v nadaljevanju.

Priporočamo še: Nasvet zeliščarja: zdaj je čas za ta zdravilni napitek, ki bo očistil organizem

Datum Objave: 20.3.2024 ob 07:03

Več iz te teme:

kašaprosena kašaproso

Naročite se na e-novice:

Alenka Kociper