Zdrava enolončnica

Zelje je osnova za zimske juhe, omake in priloge: v kombinaciji s stročnicami in drugo zelenjavo bo odlična enolončnica.

Pozimi se prileže hrana na žlico, ni le krepčilna, telo tudi pogreje. Zelje, ki ga pozimi uživamo predvsem kislega, nam je vse leto dostopno tudi sveže. Za krepko enolončnico, ki je lahko tudi samostojni obrok, zlasti če zraven ponudimo kos kruha in klobaso, za osnovo uporabimo sveže zelje, ki mu dodamo različno zelenjavo, kar imamo pri roki. Zraven gredo zimska zelenjava, korenovke in gomoljnice pa tudi stročnice, ki so prav tako bogat vir hranil. Grah in leča pa fižol v zrnju ali čičerika naredijo tako juho še posebno nasitno. Okus popestrimo s popečeno slanino, kdor mesa ne mara, pa jo mirno črta iz recepta.

Sestavine (za 4 osebe)

– 1 manjša glavica zelja
– 1 manjša cvetača
– 1 manjši por
– 2 korenčka
– 1 skodelica graha
– pol skodelice leče
– 1 žlica paradižnikove mezge
– 1 paprika
– 1 pastinak
– 100 g slanine
– šopek peteršilja
– majaron, kumina
– olje

Priprava

Zelenjavo očistimo in operemo. Slanino nakockamo in rumeno zapečemo na olju. Dodamo na kolobarje narezan por in dušimo na olju, da ovene. Dodamo na kolobarje narezan korenček, na kocke narezano papriko, na rezance narezano zelje, paradižnikovo mezgo in dušimo še pet minut. Prilijemo vodo, dodamo lečo in grah, koren pastinaka, ščepec majarona in kumine ter solimo in popramo. Kuhamo do mehkega, približno 20 minut. Potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Naslovna fotografija: Thinkstock
Besedilo: Alenka Kociper

Poizkusite še: Žafranova rižota

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana