Zelenjavni namaz za odličen prigrizek na opečenih kruhkih

Glavni sestavini namaza sta por in brokoli, sezonska zelenjava, ki jo imamo v hladilniku.

Uporaben bo tudi tisti brokoli, na katerega ste malo pozabili in ni več najlepši. Oboje spečete v pečici, da kuhinja lepo diši po prijaznosti gospodinje, in radodarno začinite. To je skoraj vse, brez posebnega truda.

Še najbolj pomemben del tega recepta so začimbe

Čili ima povsod oboževalce. Svež, rdeč ali še zelen, se lepo speče v pečici, suhega dodajte raje na koncu. Na koncu pride v namaz tudi zrnata gorčica. Vedno jo imam v hladilniku, ko jo potrebujem, je namreč nenadomestljiva. V starih časih je bila v kuhinji tako običajna kot peteršilj. Gorčico pripravijo iz bolj ali manj mletih gorčičnih semen in raznih dodatkov, predvsem kisa.

Gorčico lahko naredimo sami

Če bi radi vedeli, kaj je v vaši gorčici, je najboljše, da jo pripravite sami. Gorčična semena za dan ali dva namočite v jabolčnem kisu, tako se sprosti njihova aroma. Na sto gramov nalijte približno 150 ml zelo blagega, domačega jabolčnega kisa, toliko, da so semena dobro zalita, raje malo čez. Če je kis močno kisel, ga po občutku razredčite s prevreto in ohlajeno vodo, tudi pol pol.

Namočena semena zmeljite v majhnem blenderju. Kisa naj bo le toliko, da mikser lahko obrača. Pol semen lahko pustite celih, po želji. V blender dajte še fino zdrobljen klinček, žličko sladkorja (najboljši, karamelni okus bo dal muscovado), četrt žličke kurkume in ingverja v prahu (za barvo in zdravje) in malo soli. Nekateri dodajajo tudi olje. V zmogljivem blenderju se bo naredila gladka pasta. Za zrnato gorčico, v katero na koncu vmešate prihranjena cela namočena semena, je treba uporabiti manj zmogljiv blender ali pa sekljalnik. Lahko se zgodi, da jo boste kar samo mazali na kruh, tudi to bo v redu.

Ne pozabite na druženje

Ob tem receptu sem imela v mislih druženje. Se še spomnite, kako je, ko povabiš nekaj ljudi, naj pridejo okrog, ker se že dolgo niste dobili. Po navadi vsak kaj prinese s seboj, domač melisin sirup, mlado vino, čips z bencinske, gostitelj pa se izkaže s prigrizkom. Zelenjavni namaz bi bil odličen za takšno priložnost. Mi smo zvlekli v sobo vse bolj udobne stole, pripravili projektor in ga usmerili v belo steno. Zbrana domača družba si bo zvečer ogledala projekcijo filma. Vstopnice že imamo, prigrizek je v pečici. Za druženje se je bilo treba vedno potruditi.

Zelenjavni namaz

Za 4 osebe.

  • brokoli
  • por
  • 3 žličke zrnate gorčice
  • svež ali posušen čili
  • svež ali posušen timijan
  • sol in poper
  • oljčno olje
  • 2 žlici kvasnih kosmičev
  • ekološko pridelana limona

Priprava

1. Zelenjavo pripravite za peko v pečici. Brokoli natrgajte na cvetke, narežite le tanka stebla, debelejša uporabite za kaj drugega. Svetel del pora narežite na kose.

2. Svež čili pustite v kosu, suhega nasekljajte. Niso vsi enako pekoči, zato previdno odmerjajte, raje manj kot preveč.

3. Svež timijan osmukajte s stebelc.

4. Pečico vključite na 200 stopinj. V skledi zmešajte narezano zelenjavo, sol, poper, timijan, svež čili, žlico olja in dve žlički gorčice (eno žličko prihranite za pozneje).

5. Manjši pekač obložite s papirjem za peko, nanj razporedite zelenjavo in pecite v prej ogreti pečici deset minut oziroma tako dolgo, da je brokoli rahlo zmehčan.

6. Naribajte dobro oprano limono in iz polovice iztisnite sok.

7. Pečeno zelenjavo ohladite, predevajte v sekljalnik (ne v blender), dodajte kvasove kosmiče, suh čili, limonovo lupinico in sok ter prilivajte toliko olja, da se lahko zmiksa. V namazu naj ostanejo koščki.

8. Ponudite na opečenih kruhkih.

Priporočamo še: Skrivnost za najbolj hrustljavi krompir iz pečice (z receptom)
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana