
Štajerska specialiteta za vsak dan.
Priprava 15 minut, čas peke 30 minut.
Sestavine
– 1 kg kislega zelja
– 1 čebula
– sol, poper
– pol žličke mlete kumine, ščep pimenta
– 2 žlici olja ali masti
– 500 g mešanega mletega mesa
– 150 g riža
– 4–5 dl vode ali juhe
– 2 dl kisle ali sladke smetane
– 2 jajci
Priporočamo tudi: TOP 10 receptov s kislim zeljem
Priprava
1. Čebulo in česen drobno narežemo, oboje na maščobi svetlo prepražimo, dodamo mleto meso, premešamo in počakamo, da posivi.
2. V lonec stresemo še riž, prilijemo 4 dl tekočine in 10 minut kuhamo. Začinimo s soljo, poprom, mleto kumino in pimentom.
3. Pečico vključimo na 200 stopinj Celzija.
4. V namaščen pekač razporedimo polovico kislega zelja, na zelje naložimo meso z rižem in pokrijemo z drugo polovico zelja. Prelijemo s preostalo vodo, postavimo v segreto pečico in pečemo 10 minut.
5. Medtem v posodici zmešamo jajci s kislo smetano in s tem prelijemo jed. Pečemo še 20 minut oz. toliko časa, da riž popije vso tekočino, in ponudimo.
Preberite še: Prva štrukljarnica v Sloveniji je osvojila domača srca
Fotografija: Shutterstock