Zeljna zloženka z rižem in mletim mesom

Zeljna zloženka.

Štajerska specialiteta za vsak dan.

Priprava 15 minut, čas peke 30 minut.

Sestavine

– 1 kg kislega zelja
– 1 čebula
– sol, poper
– pol žličke mlete kumine, ščep pimenta
– 2 žlici olja ali masti
– 500 g mešanega mletega mesa
– 150 g riža
– 4–5 dl vode ali juhe
– 2 dl kisle ali sladke smetane
– 2 jajci

Priporočamo tudi: TOP 10 receptov s kislim zeljem

Priprava

1. Čebulo in česen drobno narežemo, oboje na maščobi svetlo prepražimo, dodamo mleto meso, premešamo in počakamo, da posivi.

2. V lonec stresemo še riž, prilijemo 4 dl tekočine in 10 minut kuhamo. Začinimo s soljo, poprom, mleto kumino in pimentom.

3. Pečico vključimo na 200 stopinj Celzija.

4. V namaščen pekač razporedimo polovico kislega zelja, na zelje naložimo meso z rižem in pokrijemo z drugo polovico zelja. Prelijemo s preostalo vodo, postavimo v segreto pečico in pečemo 10 minut.

5. Medtem v posodici zmešamo jajci s kislo smetano in s tem prelijemo jed. Pečemo še 20 minut oz. toliko časa, da riž popije vso tekočino, in ponudimo.

Preberite še: Prva štrukljarnica v Sloveniji je osvojila domača srca

Fotografija: Shutterstock

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed