Zeljni zavitek: najboljša ideja, kako uporabiti zeljno glavo

Zunaj hrustljav, znotraj pa sočen in okusa poln zeljni zavitek je odlična popestritev, ko gre za kuhanje s svežim zeljem. Privoščimo si ga kot prilogo ali pa kar za malico v družbi jogurta.

Zelje ni ravno bleščeča zelenjava, marsikdo ga sploh ne mara. Razmišljala sem o zeljni juhi, ki je pri nas znana kot juha za prehlajene, ker je menda ena izmed boljših za takšna stanja. Potem sem se vseeno odločila za zeljni zavitek, ki je po moje najboljši recept za zelje. Splača se potruditi z doma narejenim testom ali vsaj sveže pripravljenim. Še vroč zavitek smo pojedli s kokosovim jogurtom, res dobra kombinacija.

Priporočamo: Poglejte, kako Jasmina raztegne vlečeno testo (in njen recept)

Zimska puščobnost v kuhinji: Ima še kdo to težavo?

Določena obdobja so kulinarično šibkejša. S tem mislim, da še najbolj kreativnim zmanjka idej, kaj bi kuhali. Zame so to vedno brez izjeme meseci med zimo in pomladjo. To obdobje je kot nekakšen vmesni letni čas, ki bi si zaslužil svoje ime. Verjetno bi ga imenovala puščobnež. Ni čudno, da so družabna omrežja polna fotografij s palmami in selfieji, posnetimi na peščenih plažah. Trenutno me ne mikajo potovanja v toplejše kraje, lahko pa jih razumem, saj se čas puščobneža tako bistveno skrajša.

Puščobnost v kuhinji se začne v vedno bolj prazni shrambi in vrtu. Danes me je rešila čvrsta glava zelja, ki je samevala na skoraj praznih gredah. Spet sem si rekla, kot že velikokrat, ni lepšega kot imeti svoj vrt. Kar koli se tam najde, je super. Ne bom sitnarila, ko bodo okenske police, ki nadomeščajo rastlinjak, kmalu polne različnih mini lončkov s sadikami. Kakor koli je že videti, uspešno, neuspešno, na koncu moram priznati, da je bilo vredno truda. Tale glava zelja je zrasla iz ene izmed tistih sadik. To je takšna javna pohvala naši ekološki vrtnarici, ki mora večkrat prenašati moje godrnjanje, ko so sadike tako rekoč povsod, kjer je dovolj svetlobe zanje.

Zeljni zavitek

Za 4 osebe.

Vlečeno testo

 • 300 g moke
 • 2 žlički jabolčnega kisa
 • četrt žličke soli
 • 2 žlici olja
 • malo olja za oljenje testa in za pekač

Nadev

 • glava zelja
 • korenček
 • sladki krompir
 • žlica sojine omake
 • sol in poper
 • žlička mletega kumina
 • oljčno olje

Priprava

1. V skledi zmešamo vse sestavine in prilijemo toliko mlačne vode, da ugnetemo voljno, mehko testo; počiva naj pol ure na sobni temperaturi.

2. Zelje narežemo na četrtine, izrežemo kocen in odstranimo slabe zunanje liste. Četrtine glave zelja nato narežemo na rezance. Korenček in sladek krompir grobo naribamo.

3. V večji ponvi na segretem olju vso zelenjavo popražimo na srednji temperaturi. Poskusimo pražiti brez dodajanja tekočine, bo bolj okusno. Proti koncu dodamo sojino omako, kumin, sol in poper. Nadev mora biti precej slan. Zelenjavo pražimo do želene čvrstosti. V pečici se ne bo bistveno zmehčala. Zelje naj vsekakor oveni, in ko končamo, naj v ponvi ne bo tekočine.

4. Pečico vključimo na 180 stopinj.

5. Testo razvlečemo na veliki mizi. Prekrijemo jo z velikim platnenim prtom ali staro platneno rjuho. Prt pomokamo. Kepo testa razvaljamo, kolikor gre na tanko. Od tu naprej z rokami vlečemo testo v vse smeri, da se stanjša toliko, da se vidijo prsti čez. Ko se začne trgati, nadaljujemo na drugem koncu. Uspeh je zelo odvisen od moke. Za vlečeno testo mora imeti visoko vsebnost proteinov, nad 11. Za začetnike svetujem navadno belo pšenično moko. Na koncu obtrgamo robove, ki so ostali zadebeljeni. Iz tega spečemo mlince, enega pravzaprav.

6. Ohlajen nadev razporedimo na tri četrtine testa. Preostalo četrtino, kjer ni nadeva, radodarno pokapljamo z oljem. Zvijati začnemo na širši strani, kjer je nadev, zapognemo vogale in s pomočjo prta zvijemo.

7. Zavitek preložimo v dobro namaščen pekač, odvisno od velikosti pekača v dveh ali treh vrstah. Pečemo v ogreti pečici pol ure.

Priporočamo še: Zamrznjene gobe: kako jih pravilno odmrzniti in kako dolgo jih lahko hranimo
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana