Tedenski jedilnik: kosila, brez katerih ni poletja (2. del)
Odpri galerijo
A+ A-
Nadaljujemo z najbolj priljubljenimi jedmi, ki prikličejo vonj po poletju in počitnicah. Mi smo že lačni! Pa vi?
Ponedeljek: Pečen mladi krompir
Krompir je nadvse prijazna zelenjava, zato ni čudno, da se odlično razume z drugimi vrtninami. Mlad krompirček si čas najraje krajša s koromačem (pri nas mu rečemo tudi komarček, Italijani pa finocchio), s katerim sta najboljša prijatelja že od majhnih korenin.
Torek: Stročji fižol s krompirjem po kmečko
Jed je najboljša pravkar skuhana. Čas si prihranite, če vnaprej pripravite sestavine. Denimo, skuhajte stročji fižol in krompir, dobro odcedite, ohladite in shranite v hladilniku do naslednjega dne. Narežite korenje in slanino ter shranite v hladilniku posebej.
Sreda: Paella
Popolna zmešnjava sestavin za imenitno poletno jed.
Četrtek: Kumarice v omaki
To je vsaj tri generacije star družinski recept, ki ga spreminjam le z začimbami. Kurkuma je vsestranska zdravilna začimba, ena od redkih, ki jo lahko uporabljamo tudi v poletni vročini, ko so močne začimbe odsvetovane. Sol, poper in kari so manj primerne začimbe za poletje, zato z njimi ne pretiravamo. Kumare in bučke pripravljamo z mleto kumino, da so lažje prebavljive.
Petek: Polnjene bučkine ladjice po mehiško
Najboljši del tega recepta pa je, da ga lahko popolnoma prilagodite svojemu okusu in sestavinam, ki jih imate na zalogi v hladilniku. Lahko jih nadevamo z mesom, zelenjavo ali kar obojim. Dodamo lahko poljubne začimbe, seveda pa na koncu ne smemo pozabiti na sir. Ta se bo v pečici namreč stopil in zapekel v hrustljavo skorjo.
Naslovna fotografija: juefraphoto/Getty Images
Datum Objave: 18.7.2022 ob 08:07