Odprta Kuhinja

Tedenski jedilnik: kosila, brez katerih ni poletja (2. del)

Odpri galerijo
A+   A-
Nadaljujemo z najbolj priljubljenimi jedmi, ki prikličejo vonj po poletju in počitnicah. Mi smo že lačni! Pa vi?


Mladi krompir si bomo ta teden privoščili malce drugače, v družbi odlične sestavine, ki jo pogosto spregledamo. Dodali pa ga bomo tudi stročjemu fižolu, ki te dni kraljuje po vrtovih. Ni poletja brez paelle, prave morske zmešnjave, prav tako pa je to čas, da se dobro najemo kumaric v omaki in raznoraznih bučkinih čolničkov. Dober tek!

Ponedeljek: Pečen mladi krompir


Krompir je nadvse prijazna zelenjava, zato ni čudno, da se odlično razume z drugimi vrtninami. Mlad krompirček si čas najraje krajša s koromačem (pri nas mu rečemo tudi komarček, Italijani pa finocchio), s katerim sta najboljša prijatelja že od majhnih korenin.

ni podpisa
ni podpisa


Torek: Stročji fižol s krompirjem po kmečko


Jed je najboljša pravkar skuhana. Čas si prihranite, če vnaprej pripravite sestavine. Denimo, skuhajte stročji fižol in krompir, dobro odcedite, ohladite in shranite v hladilniku do naslednjega dne. Narežite korenje in slanino ter shranite v hladilniku posebej.

ni podpisa
ni podpisa


Sreda: Paella


Popolna zmešnjava sestavin za imenitno poletno jed.

ni podpisa
ni podpisa


Četrtek: Kumarice v omaki


To je vsaj tri generacije star družinski recept, ki ga spreminjam le z začimbami. Kurkuma je vsestranska zdravilna začimba, ena od redkih, ki jo lahko uporabljamo tudi v poletni vročini, ko so močne začimbe odsvetovane. Sol, poper in kari so manj primerne začimbe za poletje, zato z njimi ne pretiravamo. Kumare in bučke pripravljamo z mleto kumino, da so lažje prebavljive.

ni podpisa
ni podpisa

Petek: Polnjene bučkine ladjice po mehiško


Najboljši del tega recepta pa je, da ga lahko popolnoma prilagodite svojemu okusu in sestavinam, ki jih imate na zalogi v hladilniku. Lahko jih nadevamo z mesom, zelenjavo ali kar obojim. Dodamo lahko poljubne začimbe, seveda pa na koncu ne smemo pozabiti na sir. Ta se bo v pečici namreč stopil in zapekel v hrustljavo skorjo.

ni podpisa
ni podpisa


Naslovna fotografija: juefraphoto/Getty Images
Datum Objave: 18.7.2022 ob 08:07

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: