Odprta Kuhinja

7 novih kuharskih knjig slovenskih avtorjev, ki so kot nalašč za praznično obdarovanje

Odpri galerijo
A+   A-
Knjiga je najlepše darilo. Pri nas najraje prejmemo kuharske, kajne? Imamo nekaj zares svežih idej, kaj podariti kuharskim navdušencem.


Slavko Adamlje: Dobra slovenska kuhinja


Ta knjiga je popotovanje z žlico v roki po Sloveniji, saj so tu: gorenjska, dolenjska in belokranjska, koroška, štajerska in prekmurska ter primorska in notranjska kuhinja. Pet poglavij, polnih receptov legendarnega Slavka Adamljeta. Knjiga je pravzaprav izbor iz njegove knjige z naslovom Slovenska kuhinja – več kot 100 tradicionalnih jedi, ki je izšla pred 20 leti. Zdaj je več kot sto receptov zasijalo v novi luči, saj so dopolnjeni s fotografijami legendarnega Toma Jeseničnika. Nastale so nastale v Centru kulinarike in turizma Kult 316, kjer je jedi pripravil Uroš Flis, pomagali pa so mu sodelavci Stela Špoljar, Peter Hvalec in Andreja Klun. Všeč nam je že začetek: »Prazna vreča ne stoji pokonci.«

ni podpisa
ni podpisa


Barbara Štern: Naših 40


Kot pove že naslov, je knjiga izšla ob 40. jubileju turistične kmetije pri Kovačniku, ki jo najdemo v Framu pod Pohorjem. In zdi se, da to delo orje ledino, saj bi bila vsaka (turistična) kmetija vesela nekaj podobnega: knjigo, v kateri se predstavi tako družina, kot tudi kmetija, v ospredje pa so postavljeni preverjeni, domači, enostavni, lokalni in slovenski recepti! Tu so med drugim zbrane ideje za velikonočni kruh, pohorski pisker, hruške debeluške in buhteče buhtlje, le enega recepta ni. Tistega za najboljšo gibanico babice Angelce, ki ostaja strogo varovana hišna skrivnost. Z njo se knjiga tudi konča, rekoč da to gibanico danes pri Kovačniku pečejo »vse leto, saj gostje tako želite. Zato vas z veseljem povabimo na gibanico naše babice Angelce na našo kmetijo, kjer vam jo pripravimo tudi za domov.«

ni podpisa
ni podpisa


Barbara Kokelj: Veganski priročnik za tradicionalne kuharje


Kranjčanka Barbara Kokelj je v knjigi zbrala sto receptov brez glutena in laktoze. Njene so tudi fotografije in ona je tista, ki je knjigo s čistimi linijami tudi oblikovala. Takole avtorica (mimogrede: te dni je za priljubljeni Dom na Joštu ustvarila novo, s kakijevo kremo dopolnjeno sladico) pojasni na začetku: »Ta veganski priročnik je namenjen vsem amaterskim in poklicnim ljubiteljem kuhanja, ki bi svojo zbirko tradicionalnih receptov radi razširili ter dopolnili tudi z vegansko prehrano.«

ni podpisa
ni podpisa


Sašo Šketa: Dobra hitra hrana


Knjiga, v kateri so zbrani hitri in preverjeni recepti. Več kot 80 jih je. Enostaven opis, jasne fotografije. Skupno delo zakoncev Šketa, Saša in Neže. Veliko zelenjave in še več idej je zbranih v knjigi, ki na prvi pogled spominja na slovenskega Jamieja. Tu so tudi pisane začimbe, o katerih avtor – sicer veliki oboževalec Ottolenghija – pravi: »Priporočam vam, da se založite s širšim naborom začimb, saj so ravno te tiste, ki jedem pričarajo karakter. Curry, kumina, koriander v zrnju, garam masala, čili, dimljena sladka paprika, bazilika, origano, luštrek in kardamom so le nekatere, brez katerih zame ni dobre hitre hrane.« Spotoma: Sašo Šketa je te dni izdal kar dve knjigi – druga ima naslov Repa in krompir.

ni podpisa
ni podpisa


Anita Šumer: Umetnost krašenja kruha


Po knjigi Drožomanija, ki je v štirih letih doživela več ponatisov in prevodov ter po njeni sladki in slani različici, je Anita Šumer te dni izdala še tretjo. Njen naslov, Umetnost krašenja kruha pove vse. Ali, kot pravi avtorica, ki je ena od znanilk novega vala peke z drožmi, to čudovito mešanico vode in moke: » Če sta prvi dve knjigi dali vsebino, tretja daje obliko.« V knjigi je podrobno, in to v besedi ter fotografiji, opisanih pet različnih tehnik krašenja kruha: šabloniranje, slikanje na testo, uporaba posipov, zarezovanje ter lepotičenje s testenimi okraski in posušenim cvetjem. Del denarja od prodaje knjig je Anita Šumer vsakokrat namenila dobrodelni ustanovi, tako bo tudi tokrat, ko bo pomoč usmerila neprofitni organizaciji Lunina vila, ki ponuja psihosocialno in psihoterapevtsko pomoč otrokom in mladostnikom. Čisto sveža knjiga prinaša nekaj novosti: to so QR-kode, ki te usmerjajo do 20-minutnih videoposnetkov s prikazom postopka. Na koncu je nanizanih nekaj predlogov, kako lahko zapakiramo domač kruhek, da ga ljubi nam osebi podarimo kot lično darilo.

ni podpisa
ni podpisa


Kaja Avberšek: Knjiga z jajčki


Imate radi jajca na sto in en način? Potem boste navdušeni nad najbolj špasno knjigo o jajcih, jajčnimi zgodbami skozi čas, prostor in ostale dimenzije, pospremljene z recepti. A ne tako, kot smo vajeni v običajnih kuharskih knjigah. Kaja Avberšek je namreč vizualna umetnica, ki svoje delo rada začini s hudomušnostjo in ščepcem žlahtne žlehtnobice. Poznamo jo po zabavnih stripovskih izdajah, na primer Leteči lesici in Pojočem gradu, svojo ljubezen do slastnega pa je dobro razžvrkljala s ščepci humorja, zgodbami, miti, žmohtnimi zanimivostmi iz sveta jajc, zgodovino in umetnostjo. Ste že kuhali po stripu? Zdaj imate priliko, da se ob ustvarjanju s to najbolj vsakodnevno sestavino pošteno nasmejite. Knjižica je izšla pri Stripburgerju (Forum Ljubljana).

ni podpisa
ni podpisa


Bogdana Štepec: Zajtrk v pižami


Ste že slišali za Lonček kuhaj? To je skorajda pravljična kuhinja v Mengšu, kjer Bogdana Štepec že deset let pripravlja kuharske delavnice in dogodke, zlasti za otroke, pa tudi za njihove starše in stare starše. Tja ob sobotah prihajajo otroci v mehkih pižamah in pisanih copatkih in takrat skupaj pripravimo zajtrk. Zajtrk v pižami. »V letu, ko se zaradi epidemičnih razmer nismo mogli družiti, sem se odločila, da naše najbolj priljubljene recepte za jutranji obrok zberem v knjigi, da jih bodo tako naši obiskovalci kot vsi drugi, ki si radi privoščijo okusen začetek dneva, lahko pripravljali tudi doma,« razloži avtorica zares lepega knjižnega dela, ki nas bo spodbudil k pripravi pisanih jedi za prvi obrok v dnevu. Za platnicami se skrivajo zajtrki na žlico, ko-ko-ko, jajca na oko, palačinke in druščina, krušne drobtinice, na kruh namazano, sendviči in obloženi kruhki, jutranji kolači in kolački in napitki za dobro jutro. Dobrote je v objektiv ujela Mateja Jordovič Potočnik.
ni podpisa
ni podpisa


Priporočamo še: Nadevan piščanec po družinskem receptu

Pripravili: Špela Ankele in Mateja Delakorda

Naslovna fotografija Bogdan Kurylo/Getty Images, ostalo Špela Ankele in arhiv avtorjev.
Datum Objave: 31.12.2021 ob 08:12

Več iz te teme:

kuharske knjigebožičobdarovanjeSašo ŠketaSlavko AdamljeNaših 40Veganski priročnik

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja