Odprta Kuhinja

Ali je čebula, ki kali, strupena

Onion with fresh sprouts growing in egg tray. Several bulbs with fresh sprouts on background of the window. Close-up.
Odpri galerijo
A+   A-
Marsikoga zanima, ali je čebula, ko iz nje zrastejo zeleni poganjki, sploh še uporabna. Kaj narediti, ko začne kaliti?


Mnogo receptov se prične s sesekljano čebulo. Njeno vrednost so poznali že Egipčani, saj zgodovinarji pravijo, da ljudje z njo kuhamo že več kot 7000 let. Kako ne bi, je prava vitaminska bomba, hkrati pa ima sposobnost jedi dvigniti na popolnoma drug nivo. Ne glede na to, ali bomo torej pripravljali pražen krompir, rižoto ali pa golaž, pričeli bomo s sekljanjem čebule.

Ravno zaradi pogostosti uporabe imamo čebulo doma večino časa na zalogi. Potreba po njej ni sezonsko pogojena, zato imamo navadno doma kakšen predal, zabojček ali shrambo namenjeno prav tem nekoliko sladkim in rahlo pekočim bunkam. A čeprav čebula drži dolgo, nikakor ne traja v nedogled. Načneta jo lahko plesen ali gniloba, če je izpostavljena vlagi. Verjetno pa bo slednji prehitel zeleni kalček, ki bo po nekaj časa hrambe zrasel iz te zdrave glave. Je po tem sploh še uporabna?

Kaj pomenijo zeleni deli, ki poganjajo iz čebule, vam je verjetno jasno. Če ste kdaj vsaj kakšno minuto preživeli na vrtu, veste, da na ta način zraste nova rastlina. Kaljenje čebule tako pomeni, da je pripravljena na nove generacije svoje vrste. Ker pri rastlinah pogosto velja, da v tem primeru niso več primerne za uživanje, se tudi pri čebuli vprašamo, ali je z zelenimi izrastki vred sploh še užitna.
Preberite tudi: Zato morate krompir, ki kali, čim prej porabiti

Užitna, hranilna in zdrava


Odgovor je – da! Še več. Notranje kalčke lahko brez skrbi zrežemo z ostalimi deli čebule, saj so zelo hranljivi in vsebujejo veliko aminokislin in mineralov. Primerni so tako za kuhanje kot cvrtje, a ravno zaradi bogastva hranil priporočamo, da jih raje zaužijete sveže. Z njimi lahko na primer okrasite kakšno solato ali drugo jed.

Da bi se zastrupili s kaljeno čebulo, kot pravijo nekatere vraže, se tako ni bati. Vseeno pa priporočamo, da jo čim prej zaužijete. Seveda pa lahko s pravilnim hranjenjem kaljenje nekoliko zakasnite. Zalogo hranite v hladnem in temnem prostoru, v bližini pa nikar ne shranjujte jabolk ali podobnega sadja, ki sprošča plin etilen in pospešuje zorenje.
Preberite še: Obara: tako jo skuhamo, da je še bolj okusna, a ne premastna

Fotografija: O_Lypa/Getty Images

Deloindom.si: 5 preprostih idej za pomladne venčke
Datum Objave: 23.2.2023 ob 08:02

Več iz te teme:

čebulakalčkikaljenje čebule

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja