Odprta Kuhinja

Česen: poteza, s katero v hipu ločimo stroke od peclja (VIDEO)

Fotografija: Nungning20/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Česen smo poskusili olupiti že na vse možne načine in sami sebi se čudimo, kako na kaj takega nismo pomislili že kdaj prej.


Česen je prisoten v mnogih receptih, zato pri kuhanju pogosto posegamo po njem. Tudi dilema o njegovem močnem vonju včasih pride zraven, a ker je odličnega okusa, poleg tega pa še izjemno zdrav – gotovo ste že slišali, da mu pravimo tudi naravni antibiotik – nima smisla, da bi se ga izogibali. Še več, uporabljamo ga celo kot začimbo, ki povzdigne okus skoraj vsake jedi.

Ravno zaradi pogoste prisotnosti v kulinariki smo o česnu že veliko pisali. Naštevali smo razloge, zakaj ga je priporočljivo vključiti v svoj jedilnik, razmišljali smo, kako ga najbolj pametno shraniti, da bo držal kar najdlje in tuhtali, kako je s česnom v prahu. Kdaj uporabiti tistega v granulah? In kako oba izmed slednjih količinsko odmeriti?

Marsikaj česnovega se je že znašlo na našem portalu. Vedno, ko o njem govorimo, pa si ne moremo kaj, da pomislimo tudi na to, kako zamudno je lupljenje njegovih strokov. Predstavljajte si, da pripravljate tržaško omako – za to jed potrebujemo res ogromno česna. Kar pomeni tudi ogromno lupljenja. Skratka, da bi to opravilo čim bolj optimizirali, smo preizkusili že tehnike slavne Marthe Stewart, testirali raznorazne tiktok pogruntavščine ... Priznamo pa, da na spodnji način nismo pomislili nikoli prej.

Vsak kuhar ali kuharica imata v svojem rokavu skritega kakšnega asa, kar se tiče lupljenja česna, pa si bomo mi za zapestje gotovo zataknili tega. Trik nam bo prihranil nekaj minut pri ločevanju strokov med seboj. Kot lahko vidite v zgornjem videu, jih s peclja odstranimo v pičli eni potezi. Kako? Glavico česna obrnemo – tako je – na glavo in nato z dlanjo udarimo po njej. Stroki bodo tako odstopili s sredice.  Zdaj pa nam preostane le še, da se lotimo ene izmed zgoraj naštetih tehnik, da se znebimo še njihove kože.
Preberite še: Kako spravimo nasekljani česen

Fotografija: Nungning20/Getty Images
Datum Objave: 27.2.2023 ob 09:02

Več iz te teme:

česentrikstroki česna

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja