Odprta Kuhinja

Dejstva o dekoraciji tort, ki jih morate poznati (z Emo Zupan)

Odpri galerijo
A+   A-
Narediti torto vsaj tako lepo, kot dobro, ni vedno lahek izziv. Z nekaj nasveti, ki nam jih je zaupala Ema Zupan (Emazing Creations), pa bo vse skupaj lažje.Ustvarjalko prelepih tort, ki jih vsi občudujemo predvsem na njenem vedno bolj obleganem instagramu, lahko spoznate na Delo.si in preberete, kako nastajajo sladke kreacije. Mi pa se lotimo praktičnega dela, ki marsikomu ne gre od rok, in odgovorimo na vprašanje, zakaj vaša še tako božansko okusna torta izgleda kot žalostna in povešena grmada.

1. Krema za premaz ni enaka nadevu


Niste vedeli, kajne? No, seveda lahko naredite tudi tako, sploh, če boste tortico takoj pojedli. A če si želite izdelati nekaj lepšega ob rojstnem dnevu ali obletnici, pa bo bolje da se lotite posebne kreme še za premaz. »Kreme v nadevih so načeloma mehke, za zunanji premaz pa potrebujemo kremo, ki bo torto držala trdno skupaj. Zato tudi premaz s smetano ne pride v poštev: je namreč zelo nestabilna in na višjih temperaturah neobstojna.« Kot priporoča Ema, bo najlažje, da se lotite ameriške maslene kreme, za katero potrebujete le 250 g kakovostnega masla, 450 g presejanega sladkorja v prahu ter majhno žličko mleka. Maslo stepate toliko časa, da postane puhasto, dodate sladkor ter mešate toliko časa, da zmes postane hemogena. Po potrebi dodate žličko mleka, če je krema pretrda.
Priporočamo še: Odličen recept za poročno torto Meghan in Harryja

2. Kako do videza nagic in rustikalno premazanih tort


Nagice so že nekaj let zelo priljubljene torte, prav tako pa tudi rustikalno premazane torte v stilu Claire Ptak, ki je izdelala poročno torto princu Harryju. Če se takšne lotite sami, boste izkusili, da doseganje rezultata ni tako enostavno, kot izgleda. »Pri nagicah je za končen rezultat potrebno paziti že med sestavljanjem torte, da dosežemo želen kontrast plasti. Potem torto le vzamemo iz obroča in okrasimo, kot želimo.« Druga možnost pa je, da torto prekrijemo s tankim premazom, toliko da se plasti še vedno nekoliko vidijo. Kako vam bo šlo najlažje od rok, lahko preberete tukaj. Da pa bi dosegli povsem raven premaz in rob, je potrebna izpiljena tehnika in pravilna uporaba pripomočkov, pravi Ema: »Jaz uporabljam kartico iz inoksa, ki izgleda kot ravnilo. Potrebno je veliko vaje ter še več potrpljenja.«
Priporočamo: Dvojna čokoladna torta s praženimi lešniki

ni podpisa
ni podpisa


3. Priljubljeni rob z videzom kapljanja (dripping)


Vsak uporablja svoj način in pristop k izdelavi tega roba, pravi Ema, zanjo sta najljubša čokoladni ganache ali domačo karamela. Verjetno ste že poskusili, da bi curljanje na torti upodobili tudi sami, pa je za seboj potegnilo še malce kreme in, če se malce pošalimo, pustilo videz jokanja, ne kapljanja. Zaupanova nam zaupa, da je trik v dobro ohlajeni torti. Priporočljivo je, da je tako hladna, da čokolada po njej steče počasi in se na torto lepo prime. Čokoladni ganache je povsem preprost za izdelavo, saj gre le za kombinacijo sladke smetane in stopljene čokolade v pravilnih razmerjih. Za izdelavo roba Ema ne priporoča uporabo zgolj stopljene čokolade (razen v primeru temperiranja), saj se ta med razrezom zlomi. Tudi posebnih pripomočkov ne boste rabili, čokolado ali karamelo boste lahko po robu polili že z navadno čajno žličko.

4. Dekoracija in postrežba, pa še vreme vmes


Da bo torta tudi ob postrežbi še vedno lepa in sveža, moramo paziti, kdaj se lotimo dekoracije. »Tortico je potrebno imeti dovolj dolgo v hladilniku, da se biskviti dodobra ohladijo ter kreme strdijo, preden premažemo z zunanjo kremo za dekoracijo. Tudi potem jo je potrebno imeti še nekaj časa v hladilniku, da se strdi še zunanja krema,« pravi Ema in priporoča, da se dekorira 12 ur pred postrežbo, da ima torta zares dovolj časa za stabilizacijo. Velik dejavnik tveganja pa je še vreme. »Ravno zaradi višjih temperatur smetana ni zaželena. Maslena krema je veliko bolj obstojna, vendar je v njej še vedno maslo, ki se na višjih temperaturah začne topiti. Zato je torto treba hraniti v hladilniku in tudi med prevozom, kasneje razrezom, paziti, da je ne postavimo na sonce.«

5. Ni vse cvetje za na torto


Ema je mnenja, da se je glede cvetlic najbolje posvetovati s cvetličarjem. »Praprot in bršljan nikakor ne smeta priti v stik s torto, ker sta strupena, z vrtnicami in potonikami pa ni težav. So pa rože, ki jih kupimo pri cvetličarju, ponavadi polne škropiv, zato je tudi to potrebno pred nakupom preveriti in nato steblo pravilno zaščititi (z jedilno folijo) preden ga zataknemo v torto.

Spoznajte Emo in njene kreacije na delo.si.


Fotografija: Osebni arhiv Emazing Creations
Datum Objave: 15.8.2018 ob 08:08

Več iz te teme:

tortadekoracija torteEmazing Creations

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.