Odprta Kuhinja

Domači malinovec: trik, ki prepreči nabiranje pen med kuhanjem

Odpri galerijo
A+   A-
Med pijače naše mladosti pred desetletji gotovo spada malinovec; kupljen je bil zmeraj presladek, domač pa svež in opojno dišeč. Pijemo ga razredčenega z mrzlo vodo.


Malinjaki so v tem času v polni rodnosti, tako da sladke, pregrešno dobre plodove težko pojemo sproti. Zato je pravi čas, da premislimo, kako bomo pridelek predelali in spravili za zimo. Prva izbira za kuhanje malin sta zagotovo marmelada in malinovec, ki ne smeta manjkati v nobeni dobro založeni ozimnici. Maline so nežno in mehko jagodičje, zato nam kuhanje ne bo vzelo preveč časa, še največ dela bo s pripravo plodov in spravljanjem marmelade ali soka v kozarce. Maline imajo tako izrazit in prijeten okus, da jih običajno pripravljamo kar same, vendar se zelo dobro obnesejo v kombinaciji z drugim sadjem, predvsem jagodičjem. Če jim dodamo ribez, bo sok prijetno kiselkast in osvežilen.

Ne glede na to, kaj pripravljamo, izberemo zrele, lepe, sveže in zdrave plodove. Skrbno jih pregledamo, saj se med njimi radi skrivajo kakšni žužki, in jih po potrebi le na hitro speremo.

Osnovni recept


Receptov za malinovec je ničkoliko, bržkone je nekoč vsaka gospodinja z leti razvila svojega. Osnova so seveda maline in sladkor, vodo pa dodajamo odvisno od tega, kako gost sirup želimo. Tudi razmerje med sadeži in sladkorjem je prilagodljivo, od enake količine obojega, do pol ali še manj sladkorja. Pomembno je, da maline s sladkorjem kuhamo zelo počasi, mešamo, da se sladkor raztopi, in ko so sadeži zmehčani, zmes precedimo, da dobimo čisti sok. Po nekaterih receptih maline kuhamo same in sladkor dodamo v že odcejen bistri sok. Med kuhanjem malin se na vrhu nabirajo pene, ki jih sproti odstranjujemo z žlico ali penovko. Kuharska mojstrica stare šole pa nam je zaupala še poseben trik, kako nastanek pen preprečimo: v vrelo maso dodamo rezino surovega masla.

Priporočamo, da ga skuhate po receptu Mojce Koman, najdete pa ga TUKAJ.

Rezina masla naj bi preprečila nabiranje pen med kuhanjem sirupa. (Foto: emretopdemir/Getty Images)
Rezina masla naj bi preprečila nabiranje pen med kuhanjem sirupa. (Foto: emretopdemir/Getty Images)

Dodatki


Če hočemo bolj aromatičen sirup oziroma sok, k malinam zmešamo različne dodatke, na primer lističe melise ali mete, ali še bolj plemenito, cvetne lističe vrtnic. Ta postopek je nekoliko daljši, maline in dišeče liste zmešamo v posodi in pustimo v hladnem, temnem prostoru en dan oziroma vsaj čez noč. Potem malinovec skuhamo po običajnem postopku.

Kako do gostejšega sirupa za prelive?


Precejen sok še vroč nalijemo v sterilizirane steklenice in jih dobro zapremo, po možnosti še pasteriziramo. Če želimo gostejši sirup, bistri sok še nekaj časa kuhamo. Tako dobimo sirup, ki je primeren tudi kot preliv čez panakoto, sladoled in druge sladice.
Priporočamo še: Klasike z Yasko: musaka z bučkami

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: 5PH/Getty Images
Datum Objave: 5.7.2023 ob 06:07

Več iz te teme:

malinesirupmalinovec

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja