Domači malinovec: trik, ki prepreči nabiranje pen med kuhanjem
Odpri galerijo
A+ A-
Med pijače naše mladosti pred desetletji gotovo spada malinovec; kupljen je bil zmeraj presladek, domač pa svež in opojno dišeč. Pijemo ga razredčenega z mrzlo vodo.
Ne glede na to, kaj pripravljamo, izberemo zrele, lepe, sveže in zdrave plodove. Skrbno jih pregledamo, saj se med njimi radi skrivajo kakšni žužki, in jih po potrebi le na hitro speremo.
Osnovni recept
Receptov za malinovec je ničkoliko, bržkone je nekoč vsaka gospodinja z leti razvila svojega. Osnova so seveda maline in sladkor, vodo pa dodajamo odvisno od tega, kako gost sirup želimo. Tudi razmerje med sadeži in sladkorjem je prilagodljivo, od enake količine obojega, do pol ali še manj sladkorja. Pomembno je, da maline s sladkorjem kuhamo zelo počasi, mešamo, da se sladkor raztopi, in ko so sadeži zmehčani, zmes precedimo, da dobimo čisti sok. Po nekaterih receptih maline kuhamo same in sladkor dodamo v že odcejen bistri sok. Med kuhanjem malin se na vrhu nabirajo pene, ki jih sproti odstranjujemo z žlico ali penovko. Kuharska mojstrica stare šole pa nam je zaupala še poseben trik, kako nastanek pen preprečimo: v vrelo maso dodamo rezino surovega masla.
Priporočamo, da ga skuhate po receptu Mojce Koman, najdete pa ga TUKAJ.
Dodatki
Če hočemo bolj aromatičen sirup oziroma sok, k malinam zmešamo različne dodatke, na primer lističe melise ali mete, ali še bolj plemenito, cvetne lističe vrtnic. Ta postopek je nekoliko daljši, maline in dišeče liste zmešamo v posodi in pustimo v hladnem, temnem prostoru en dan oziroma vsaj čez noč. Potem malinovec skuhamo po običajnem postopku.
Kako do gostejšega sirupa za prelive?
Precejen sok še vroč nalijemo v sterilizirane steklenice in jih dobro zapremo, po možnosti še pasteriziramo. Če želimo gostejši sirup, bistri sok še nekaj časa kuhamo. Tako dobimo sirup, ki je primeren tudi kot preliv čez panakoto, sladoled in druge sladice.
Priporočamo še: Klasike z Yasko: musaka z bučkami
Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: 5PH/Getty Images
Datum Objave: 5.7.2023 ob 06:07