Dresnik: neverjetno uporaben, marmelada je odlična

Odpri galerijo
A+ A-
Navadno mu niti ne rečem japonski, saj je lahko tudi češki ali sahalinski. Za uporabo v prehrani pa je čisto vseeno, kateri je. Govorimo o povsod navzočem invazivnem dresniku, Fallopia sp.
Poberemo mlada stebla
V nadzemnih delih dresnika ni prav veliko resveratrola, je pa dovolj drugih antioksidantov in zdravilnih učinkovin, da je zanimiv za nabiranje. Tudi kiselkast okus in mesnatost stebel sta dobra razloga. Njegova mlada stebla, jih vložimo z malo sladkorja, nato pa čez leto dodajamo močnejšim divjim sadežem kot nekakšno rabarbaro. Lahko jih olupimo ali pa ne. Lahko jih pojemo kar surova, a večinoma jih prekuhamo. Iz njih naredimo marmelado, katere okus še obogatimo z vaniljo ali jagodami. Tudi v kombinaciji z ingverjem je dresnikova marmelada odlična. Sama rada pripravljam tudi pestu podoben namaz: stebla, ki sem jih najprej 10 minut pekla v pečici, zmešam s soljo, oljem in semeni.
Biskvit z dresnikom in marmelado iz vrtnic
Sladkosnedi nabiralci, nekaj novega za vas.
ni podpisa

ni podpisa
Dresnikova omleta
Preskušena, odlična, pa še nad invazivne rastline se spravljamo na ta način.

ni podpisa
Naslovna fotografija: Madeleine_Steinbach/Getty Images
Datum Objave: 12.5.2023 ob 08:05