Odprta Kuhinja

Dva preprosta načina, kako lahko sami pripravite rikoto

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Za rikoto, po naše albuminsko skuto, je značilna preprosta priprava in le tri sestavine.Imate radi lazanjo? Nekateri jo pripravljajo z bešamelom, spet drugi z rikoto. Pred časom smo objavili preprost in hiter recept, kjer smo uporabili drugo možnost, več o tem si lahko preberete tukaj.

A danes se bomo osredotočili na rikoto. Svežo vrsto sira, ki bi jo mogoče lažje pobratili s pasirano skuto kot pa pravim sirom. Pravzaprav gre za sladko, planšarsko oz. albuminsko skuto (o tem lahko preberete malce nižje v prispevku o skuti). Je sestavina, ki jo lahko uporabimo za marsikatero jed. Še posebno priljubljena je v italijanski kuhinji, kjer brez nje skoraj ne pripravijo slaščice ali pa okusne omake za testenine. Rikota namreč izvira iz Rima, njeno ime pa bi lahko dobesedno prevedli kot ponovno skuhana.
Preberite tudi: Vse to je skuta

Rikoto je lahko proizvedena iz kateregakoli mleka živalskega porekla, v poštev torej pridejo kravje, ovčje in kozje mleko. In ker se zaradi svoje rahlosti in lahkotnosti odlično prileže s svežim poletnim sadjem, z njo pa lahko tudi veliko kuhamo, smo se odločili, da tej čudoviti sestavini posvetimo malce več pozornosti. In da jo pripravimo sami.

Čeprav se zdi, da je treba za pripravo mlečnih izdelkov imeti doma pravo mlekarsko proizvodnjo, vas je verjetno že presenetilo, kako preprosto lahko doma pripravite jogurt. Domačo rikoto bi lahko označili s podobno stopnjo težavnosti, torej: nadvse preprosto! Za pripravo rikote pa potrebujemo tudi zelo malo sestavin. Nastala bo iz mleka, ki mu dodamo nekaj kisline. Mleko naj bo čim bolj mastno in čim bolj domače in neobdelano.

Pripravimo jo lahko na različne načine, spodaj pa boste našli recepta za dva najmanj zapletena. Pa začnimo!

Za prvo metodo boste potrebovali:


- 4 litre mleka
- 2 žlički citronske kisline ali 4 žlice soka limone
- žličko soli

Vse sestavine zmešajte v velikem loncu in ga postavite na štedilnik. Segrevajte, dokler tekočina ne doseže približno 90 stopinj, torej malo pred vretjem. Ko se bo maščoba pričela ločevati od beljakovin, izklopite štedilnik in pustite stati 15 minut.

Nato uporabite gazo oziroma drugo tanko tkanino, ki jo dvakrat prepognete. Postavite jo na cedilo ali nad lijak in na gazo zlijte skuhano tekočino. Nato pustite, da se rikota na gazi odceja dobro uro oziroma dokler ne bo dobila želene stopnje suhosti. Nato jo lahko že uporabite ali pa jo postavite v neprodušno zaprto posodo in hranite v hladilniku do enega tedna.

Za drugo metodo pa boste potrebovali:


- 4,5 litrov mleka
- 80 mililitrov alkoholnega kisa
- žličko soli

V veliki posodi najprej segrejte mleko do 85 stopinj, nato ga odstavite in dodajte kis in sol. Dobro premešajte in opazili boste, da so se na površini že pričeli pojavljati kupčki. Posodo pokrijte in pustite stati dve uri. Nato tekočino precedite tako kot po zgornji metodi in rikoto, ki je ostala na gazi, uporabite ali shranite v hladilniku.

Namig: Tudi sirotko, ki je stranski produkt tega postopka, lahko porabite v pecivu, omakah ali napitkih.
Preberite še: Tedenski jedilnik: domači njoki, jagodni cmoki, ribe in zelenjava

Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 6.5.2019 ob 15:05

Več iz te teme:

rikota

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.