Odprta Kuhinja

Jejmo ribe: Štirje napotki za pripravo

Odpri galerijo
A+   A-
Ribe peremo pod tekočo vodo, ko jih osušimo, jih pokapamo z limonovim sokom, solimo pa jih tik pred toplotno obdelavo.
Strokovnjaki priporočajo, da bi jih morali redno uvrščati na jedilnik vse leto. Kdor ima možnost, kupuje sveže v ribarnici, sicer pa sežemo po zamrznjenih. Najpogosteje uživamo morske ribe, najboljše so ulovljene, cenovno ugodnejše pa so gojene. Ribe so lahko prebavljivo, z beljakovinami bogato živilo. So bogat vir nenasičenih maščobnih kislin omega 3 in spadajo med tako imenovana varovalna živila. Zato bi jih morali uživati vsaj enkrat na teden. Slovenci žal precej zaostajamo za temi priporočili.


V večini ribarnic nam ribe sproti očistijo, če pa se zgodi, da se moramo tega opravila lotiti sami, poglejmo nekaj napotkov.

1. Odstranimo luske
Ribam najprej odstranimo luske. To opravimo z ostrim nožem, vedno od repa proti glavi. Najbolje, da se lusk lotimo v posodi z vodo, sicer bodo letele po vsej kuhinji.

2. Odstranimo drobovje, operemo in osušimoNaslednji korak je odstranjevanje drobovja. Z ostrim koničastim nožem zarežemo v zadnjik in nato razparamo trebuh vse do glave. Odstranimo drobovje in črno mrenico ter očistimo kri. Pri tem velja previdnost; če poškodujemo žolčnik, ki ga najdemo blizu glave, bo riba neužitna. Po želji ribi odstranimo glavo, če ne, odstranimo vsaj škrge. Tako očiščeno operemo pod tekočo vodo, hitro, a temeljito. Odcedimo in osušimo s papirnato brisačo.


3. Pred toplotno obdelavo


Zdaj ribo narežemo na poljubne kose oziroma jo filetiramo, odvisno od tega, kako jo bomo pripravili. Tako pripravljeno ribo pokapljamo z limonovim sokom, zaradi česar bo meso ostalo čvrsto. Tik preden damo ribe v ponev ali pečico, jih solimo. Če imamo zamrznjene, jih prej odtajamo. Na sobni temperaturi bodo primerne za pripravo v treh ali štirih urah.


4. V lonec ali pečico?


Ribe lahko kuhamo, dušimo, cvremo ali pečemo v ponvi, v pečici oziroma na žaru. Čas priprave je v primerjavi z mesom razmeroma kratek, odvisno seveda od velikosti izbranih kosov. Sardele na primer bodo ocvrte v nekaj pičlih minutah, medtem ko se bo večja orada v pečici pekla približno pol ure. Izjemno pomembno je, da ribe pripravimo karseda sveže, saj se hitro pokvarijo, zlasti poleti. Za pripravo uporabimo oljčno olje, najbolj zdrava riba je na žaru, ocvrte v olju pa si privoščimo le izjemoma, saj so najmanj zdrave.


Besedilo: Alenka Kociper

Naslovna fotografija: Thinkstock/Zinaida Sopina

Preberite še: Ponedeljki brez zavržene hrane z Ano Šušteršič: RIBE

Datum Objave: 14.2.2018 ob 15:02

Več iz te teme:

mesne jediribekosilovečerjatriki in namigizdravjevitaminizdrava prehranamorska hranapriprava ribe

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja