Kadar kuhate te jedi, jim morate obvezno dodati baziliko

Odpri galerijo
A+ A-
Je nepogrešljiva začimba poletnih jedi, tako presnih kot kuhanih; najboljša je sveža, pravkar natrgana in sesekljana tik pred uporabo.
Poznamo več vrst bazilike, ki se razlikujejo po videzu pa tudi po okusu in vonju. Pri nas najpogosteje gojimo in uporabljamo navadno, omenimo pa še solatno, grško, tajsko, škrlatno in sveto baziliko.
Najbolje se prileže k tem jedem
Če kupujemo svežo, jo porabimo čim prej, v hladilniku ali kozarcu sveže vode jo lahko hranimo nekaj dni. Sesekljamo jo tik pred uporabo, saj počrni, kuhanim, pečenim ali dušenim jedem jo dodamo pred koncem priprave, saj med kuhanjem izgublja aromo. Nežne, mehke lističe lahko dodajamo cele, tudi za okrasitev jedi. Bazilika se odlično poda k večini zelenjave, ki jo gojimo poleti na vrtu, obvezna je v paradižnikovih jedeh, nepogrešljiva v jedeh iz bučk in jajčevcev. Dodajamo jo k pisanim solatam, dobro se ujame z olivami in oljčnim oljem, sirom, zlasti mocarelo, obogatila bo rižote, pice, jedi iz stročnic in krompirja. Sesekljano potresemo po juhah in enolončnicah, tako zelenjavnih kot mesnih, pa tudi sicer jo dodajamo mesnim jedem. Izboljšala bo piščančje jedi in okus jagnjetine pa rib in jedi iz morskih sadežev. Je tudi osnovna sestavina za znamenito omako pesto: sveže liste zmeljemo ali stolčemo v možnarju skupaj s česnom, parmezanom, pinjolami, oljčnim oljem ter soljo in poprom. Omako postrežemo s testeninami ali jo namažemo na kruh, v dobro zaprti steklenički jo lahko nekaj dni hranimo v hladilniku. Z baziliko tudi odišavimo oljčno olje ali kis, tako da vanju namočimo cele sveže liste.
Preberite še: Čas je, da temeljito očistite lesene kuhalnice s tem trikom
Fotografija: Mkucova/Getty Images
Datum Objave: 11.8.2022 ob 18:08