Odprta Kuhinja

Kaj bodo slovenski chefi zakuhali decembra

Festive table setting. Food and drinks, plates and glasses. Evening lights and candles. New Year's Eve Christmas Dinner. (Festive table setting. Food and drinks, plates and glasses. Evening lights and candles. New Year's Eve Christmas Dinner., ASCII,
Odpri galerijo
A+   A-
Poklicali smo znane slovenske chefe – tudi tiste, ki vodijo restavracije z Michelinovimi zvezdicami. Vam povemo, kaj pripravljajo za praznični december?Če kdaj, potem je to čas, ko bo več ljudi pomislili tudi na to, da si vsaj enkrat res privoščijo? Marsikaj bo na voljo: od knjižice e-receptov prek preproste božične večerje pa vse do decembrske klasike, zasukane v moderno smer.

Hiša Franko: knjižica receptov


Naj potovanje po decembrskih dobrotah naših najbolj znanih chefov začnemo pri dveh Michelinovih zvezdicah, to je pri Ani Roš (Hiša Franko). V Starem selu pri Kobaridu ideje za praznična darila že oblikujejo, pri čemer ne razmišljajo o slaščicah – te je sveže pač težko dostav­ljati po svetu. V želji, da bi razveselili nekdanje in bodoče goste ter vse druge ljubitelje dobre hrane, so se odločili za knjižico receptov, v katero bodo svoj košček prispevali bivši in sedanji kuharji v Hiši Franko: »Gre za preproste in uporabne recepte, za tiste, ki so jih pisali, pa imajo poseben pomen. Knjižica bo izšla v e-obliki in bo naprodaj na spletni strani naše trgovine.« A to ni edina novost, ki se kmalu obeta v spletni trgovini: v kratkem bodo pripravili še dobrodelno dražbo za pomoč kmetom in pridelovalcem, decembra pa se bo kreativni ekipi iz Hiše Franko bržčas utrnila še kakšna praznična ideja.

Atelje: božična večerja z michelinko


Ko smo ta teden v Atelje (ena Michelinova zvezdica) poklicali Jorga Zupana, je bil ravno sredi razmišljanja o božično-novoletnih poslasticah in tem, kakšne paketke bodo decembra ponudili za dostavo. Kar na glas je razmišljal, da bi ljubiteljem dobre hrane ponudili pečenko wellington, »nekako takšno, da bi bila do tri četrt narejena, potem pa bi jo doma le dokončali« in jo postavili v središče božične večerje.

Takole še je razmišljal chef Zupan: »A bomo še videli – izkušnje iz preteklih let nam kažejo, da smo za božič gostili predvsem tujce, teh pa letos ne bo. Domačini so si božično večerjo doslej najraje pripravili sami doma.« A ker se bodo v prestolnici gotovo našli tudi taki, ki bi si zaželeli božično večerjo z eno michelinko, bo chef Jorg Zupan zanje bržčas sestavil celoten božični jedilnik, razpet od predjedi prek glavne jedi do sladice. Dostava bo po Ljubljani, mogoč bo tudi prevzem v Ateljeju.
Poskusite še: Vrhunska potica, kot jo naredi Jorg Zupan

Vila Podvin: največ 15 minut dela


Še en lastnik restavracije z Michelinovo zvezdico, Uroš Štefelin (Vila Podvin), je pojasnil, da zaposlenim gospodinjam že nekaj let ponuja božično večerjo: »Je bolj slavnostna, a še vedno preprosta.« Dokonča jo v celoti – kar moramo storiti doma, je le to, da jedi pogrejemo in uživamo. »Vse bomo pripravili tako, da boste imeli največ 15 minut dela,« obljublja ekipa Vile Podvin, kjer naročila za božično večerjo sprejemajo do 22. decembra.

In kaj večerja zajema? Med drugim: goveji tatarski biftek z gosjimi jetri, postrvje ikre, karijevo juho in potočne rake, počasi kuhano telečjo kračo, sirove štruklje, čokoladni narastek, mousse bele čokolade z malinami, in ker je ravno praznični mesec, zraven še darilo. Cena? 49 evrov na osebo.

V Vili Podvin so sestavili tudi praznično košarico okusov tradicije, v katero so shranili od kruha z drožmi do Uroševih jesenskih vložnin, telečje paštete, pistacijevega sladoleda, mariniranega mladega sira, čokoladnih tepkinih pralinejev in še česa. Za praznično košarico okusov tradicije, ki je lahko svojevrstno božično ali novoletno darilo, boste odšteli 69 evrov.

»Bistvo je, da vzdržujemo stik z našimi gosti, da komuniciramo z njimi, da ohran­jamo našo ustvarjalnost in ne izgubimo upanja,« je o tem precej nenavadnem decembru še povedala Marcela Klofutar, ki v Vili Podvin skrbi za odnose z javnostjo in še marsikaj.

Kaval: praznični jedilnik, dva chefa


Z Gorenjskega nazaj v prestolnico, do široko razpete skupine Kaval. Kakor pravi vodja marketinga Dada Jerovšek, je morda še prezgodaj govoriti o vsebini decembrske ponudbe, saj prazničnega jedilnika letos še niso sestavili. »Morda je malo kriva tudi trenutna situacija, ki nas ravno ne navdihuje z veselim prazničnim vzdušjem,« razmišlja sogovornica. Že naslednji trenutek malce bolj optimistično doda, da se »ne damo in seveda vseeno načrtujemo, kaj bomo letos skuhali in spekli«. Tako je pri Kavalu že zdaj jasno, da bosta pri snovanju prazničnega jedilnika moči letos združila dva njihova chefa: Uroš Jagodic (Restavracija Strelec) in Mojmir Šitfar (iz prihajajoče Restavracije Pen).

Decembra bodo v Kavalu pripravljali še košarice dobrot – tu bodo tako potice iz delavnice Jožice Drobnič kot novi Lolitin bananov kolač, na debelo polit z mlečno čokolado. Med slanimi decembrskimi dobrotami bo prednjačila prekajena šunka v kruhu, pečena v krušni peči, medtem ko chef Mojmir Šifrar že obljublja decembrske sarmice. Še nekaj besed o sladkem delu Kavalovega decembra: v Loliti bodo kuhali vino in božični čaj, pekli medenjake, zimske ježke, slastne torte in še kaj.
Priporočamo: Štirje recepti Igorja Jagodica za dostopno praznično večerjo

Jezeršek: je kdo za retro?


Da, mi. Danes, ko smo ugotovili, kako zelo pomirjujoče na nas deluje čista klasika, nas je v spletni trgovini družine Jezeršek takoj pritegnil njihov paket, ki vsebuje, kakor pravijo, šunkine zvitke iz časov, ko jih je zvijala mama, dimljenega lososa, ki si ga privoščimo samo ob pomembnih dogodkih, namaze za vsak izbran okus in paket z vsemi pripadajočimi sestavinami, potrebnimi za pripravo tatarskega biftka iz zorjene govedine: pripravi si ga vsak po svojem okusu in postreže po svoje.

Je pa zanimivo, da so si pakete zamislili za velike družbe, do 15 ljudi, kar bo malo težje, ker se lahko že zdaj z veliko gotovostjo poslovimo od možnosti raznih prazničnih druženj. Na osebo je cena takega retro paketa nekaj manj kot 15 evrov, kdor se bo odločil za različico s sladicami – in tu zraven bodo Jezerškovi priložili kar 16 tistih skrajno luštkanih potičk. Imajo tudi paket 2020, ta je nekaj evrov dražji, če si boste izbrali še sladico.

Še beseda o poticah: Jezerškovi imajo mamo Sonjo, ki ve vse o poticah, in to kraljico praznične mize po njenih receptih bo mogoče kupiti. Najbrž se bo večina odločila za orehovo, mi bi vzeli tisto z nadevom iz suhih sliv. Za ljubitelje porcijskih potičk pa Jezerškovi prodajajo tudi znamenite LePotičke. Dostavljajo po širši Ljubljanski kotlini, v vednost.

Monstera: nekaj tudi za vegetarijance


Naj ostanemo še za trenutek v Ljubljani, kjer v Bistroju Monstera ustvarjata Bine Volčič in Gregor Jelnikar. Tudi v Monsteri, je za OK povedal Jelnikar, že razmišljajo o bližajočih se praznikih, za katere bodo sestavili pakete: »Zagotovo bodo vsebovali praznične klasike, o katerih pa še razmišljamo, kako jih prilagoditi, da bodo naši gostje lahko na njih pustili svoj umetniški vtis. Paketi bodo zastavljeni tako, da bodo gostje jedi sami dokončali tik pred večerjo, saj jim bomo priložili kratka navodila oziroma napotke.«

V Monsterinih prazničnih paketkih bodo tradicionalne božične klasike, oplemenitene tako, da bodo še za kanček bolj slovesne in pripravljene na moderen način. »Razmišljamo v smeri tatarca in paštete, goveje pečenke z mesno omako in zelenjavno prilogo, v igri je tudi ocvrt piščanec, za sladico pa seveda ne sme manjkati potica, ki v slogu Monstere zagotovo ne bo običajna. Tu bodo še piškotki in penina,« je (na)povedal Gregor Jelnikar in dodal, da bo vsak paket lično zapakiran in torej primeren tudi za darilo.
Še zanimivost: v Monsteri bodo letos pripravili tudi vegetarijanske paketke.

Pavus: sproti se bodo prilagajali


Skok na grad Tabor Laško, kjer z ekipo ustvarja chef Marko Pavčnik. »Kako bomo delali za božič, je močno odvisno od tega, ali bodo takrat restavracije že lahko odprte. Če bodo še naprej zaprte, bomo pripravili tudi posebne jedi za božič. Zagotovo bo vmes kakšna praznična jed, seveda se bo dalo dobiti penino iz naše ponudbe,« pove Marko Pavčnik. Kakor pravi, so gostje že povedali, katere jedi so se jim zdele najboljše, tako da bodo za božič verjetno pripravljali prav te. Mimogrede: Marko Pavčnik je ravno ta teden pripravil dve novosti, ki že dišita po bližajočih se praznikih – to sta lososov wellington z gamberi in blitvo ter jelenov wellington z jurčki.

Naj omenimo tudi urnik, po katerem bodo zadnji mesec v letu kuhali na gradu Tabor Laško: »Vsekakor bomo delali 24. decembra, dan pozneje pa verjetno ne. Potem spet 26. decembra. Zagotovo tudi 31. decembra in 2. januarja, ter če bo povpraševanje, še kakšen dan vmes. Naročilom in situaciji se bomo sproti prilagajali.« Ni nepomembno: tudi decembra bo Pavus dobrote dostavljal na relaciji od Ljubljane do Maribora.
Recept Marka Pavčnika: Divjačinski consommé, odišavljen z listi bukve, lipe in breze

Galerija okusov: zdaj doma


Še postanek v okolici Celja, kjer v Galeriji okusov kuhata chefa Marko Magajne in Luka Gmajner. V razmerah, kakršne imamo, ustvarjata kulinarična doživetja, imenovana Galerija doma, in jih pošiljata po vsej Sloveniji: »Našo Galerijo doma bomo prilagodili prazničnim večerom, kakor smo to naredili že ob martinovem. Vsekakor bomo vključili kakšno značilno jed iz preteklih prazničnih degustacijskih menijev, a treba jih bo prilagoditi, da bodo primerne za varen transport in zaključevanje doma.«

In v kateri smeri razmišljata o decembrskih dobrotah? »V Galeriji okusov se ob takih priložnostih radi navežemo na tradicijo in recepte naših prednikov ter tako iščemo tiste domače, prave slovenske okuse. Ob tem nam nemirnost in naša kreativnost ne dasta miru, zato omen­jeno nadgrajujemo s sodobno interpretacijo in kuharskimi tehnikami. Ob hrani bomo ponudili in priporočili tudi vinsko spremljavo, ki bo povezovala praznične kulinarične kreacije,« povedo v Galeriji okusov.

Dam: slavnostne jedi za domov


Naj na koncu našega potepanja med decembrskimi dobrotami zašpilimo pot in se na hitro vrnemo na severno Primorsko, kjer Uroš Fakuč vodi restavracijo Dam (Kromberk pri Novi Gorici). Chef restavracije z eno Michelinovo zvezdico je za OK povedal: »V upanju, da odpremo, pripravljamo božični in novoletni jedilnik, ki ga bo gost lahko odnesel tudi domov. Glavna jed bo prihajala iz morja, sladica bo interpretacija potice.«
Priporočamo še: Božični piškoti: več kot 35 receptov za praznično peko

Naslovna fotografija: Mikhail Spaskov/Getty Images
Datum Objave: 28.12.2020 ob 17:12

Več iz te teme:

Hiša FrankobožičPavusGalerija okusovDamKavalVila Podvinslovenski chefimonsteraJezeršek

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.