Odprta Kuhinja

Kako rešiti zelene paradižnike

unripe green tomatoes in a wicker basket on a wooden table with a blurred background.
Odpri galerijo
A+   A-
Za vse, ki ne veste, kako ravnati z zelenimi paradižniki, ki jih je lahko ob koncu sezone kar veliko, je to obvezno branje.S tem tehtanjem se sooči vsak, ki goji vsaj eno rastlino paradižnika: kdaj je dokončno jasno, kateri plodovi ne bodo imeli časa dozoreti in kakšna škoda bo to. Prva misel bi bila, da ga potrgamo in razpostavimo na sončno okensko polico. Narobe!
Preberite še: 5 idej, kako porabiti nezrele paradižnike

Kdaj potrgati?


Paradižnik je rastlina toplih krajev, in kot se njegova rast ustavi pri temperaturah, nižjih od 15 stopinj Celzija, se zorenje ustavi, ko termometer komaj še kdaj nameri več kot 10 stopinj. Pa temperatura pogosto niti ni največji problem: jeseni nastopi nočna vlaga, ki rada pripomore k temu, da rastlino napade bolezen in predčasno konča njen obstoj. Takoj potrgajte paradižnik, če opazite znake krompirjeve plesni, pri nizkih temperaturah pa se odločajte glede na svoje okoliščine: v rastlinjaku, ki ga je mogoče zapreti, lahko paradižnik ostane še lep čas.

Kaj potrgati?


Z veliko zanesljivosti lahko pričakujete, da boste na silo uspešno dozorili paradižnike, ki začenjajo rdečeti, in tiste, ki so vsaj zbledeli v pastelno zeleno: plodove, ki so temno zeleni, bo najbrž sčasoma tudi treba potrgati, dozoreli pa najverjetneje ne bodo, ampak se bodo sfrknili in jih je torej bolje takoj porabiti za katerega od receptov z zelenim paradižnikom. Mi smo vas naučili delati že za celo paleto jedi in shrankov.
Aktualno na Deloindom.si: Sušenje sadja: O uspehu včasih odločajo malenkosti

Kam odložiti?


Da bi čim prej dozorel, vaš paradižnik bolj kot sonce potrebuje rastlinski hormon, tj. plin etilen, in verjetno je to razlog za pogosto navodilo, da nezrel paradižnik zorite v temi: pomeni v zaprti škatli.

Znanstveni podatki o tem delu procesa so različni: nekateri viri navajajo, da pri nezrelem paradižniku (v nasprotju s tistim, ki mu manjka čisto malo do polne zrelosti) deluje kontraproduktivno, če ga boste izpostavljali žgočemu soncu, ker naj bi temperature nad 30 stopinjami zavirale razvoj likopena in beta karotena, ki sta odgovorna za barvo. Veliko ljudi uporabi kartonske škatle, ker nase vlečejo vlago, hkrati pa jih je mogoče zapreti in tako ujeti etilen, ki ga plodovi proizvedejo sami.

Kdor hoče hitrejši rezultat, v škatlo vtakne še nezrelo banano, ker ta proizvaja še veliko več etilena. Zrele banane nimajo učinka. Škatlo je treba zapreti, ampak tako, da jo lahko vsakih nekaj dni odpremo, kajti treba je pregledati sadeže: vse, ki kažejo znake gnitja ali plesni, je treba pobrati ven, prav tako tiste, ki so medtem dozoreli.

Kako dolgo bo trajalo?


Pri temperaturi okrog 18 stopinj Celzija nekje dva tedna, pri nižji dlje, marsikomu uspe v suhi in zračni kleti svoj lastni paradižnik obrati za božič.
Priporočamo še: Ocvrti zeleni paradižniki

Fotografija: kolesnikovserg/Getty Images
Datum Objave: 12.9.2020 ob 08:09

Več iz te teme:

paradižnikzeleni paradižnikitrganje paradižnika

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.