Odprta Kuhinja

5 idej, kako porabiti nezrele paradižnike

Odpri galerijo
A+   A-
Čeprav imamo vsi vgrajene predsodke, ker so nam leta dopovedovali, da so zeleni paradižniki strupeni – pa niso. Pet najbolj zanimivih »mednarodnih« receptov se je lotila naša Slavka Ilich, med drugim avtorica edine slovenske monografije o tej plodovki. Tole nam je pripravila.



Vprašanje, ki si ga ponavadi zastavimo ob koncu poletja, a ste nas bralci z njim tokrat prehiteli, saj sta marsikomu toča in močno deževje prekrižala naravno pot zorenja paradižnikov. Nič hudega, tudi zeleni so lahko fantastični v marsikateri jedi, pa naj so kuhani ali pečeni, slani ali sladki. Vsak je poseben!  Pa še nekaj zelo pomembnega: brez panike ob zelenih paradižnikih! Čeprav je dolgo veljalo, da je »strupeno« vse, kar je na teh rastlinah zelenega, z nezrelimi in zato zelenimi plodovi vred, so pred časom raziskovalci potrdili, da zeleni deli sicer vsebujejo solanin in tomatin, ki pa bi bila škodljiva le, če bi jih jedli – v porcijah kita glavača.

Recept za srbsko solato


ni podpisa
ni podpisa

--

Juha iz zelenih paradižnikov z ocvirki


ni podpisa
ni podpisa

--

Kruh z zelenimi paradižniki – slan in sladek


ni podpisa
ni podpisa

--

Ocvrti zeleni paradižniki


ni podpisa
ni podpisa

--

Sladka pita z zelenimi paradižniki


ni podpisa
ni podpisa

--

Recepti in fotografije: Slavka Ilich
Naslovna fotografija: Getty Images
Datum Objave: 16.8.2019 ob 07:08

Več iz te teme:

paradižniknezreli paradižniki

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja