
Čeprav imamo vsi vgrajene predsodke, ker so nam leta dopovedovali, da so zeleni paradižniki strupeni – pa niso. Pet najbolj zanimivih »mednarodnih« receptov se je lotila naša Slavka Ilich, med drugim avtorica edine slovenske monografije o tej plodovki. Tole nam je pripravila.
Vprašanje, ki si ga ponavadi zastavimo ob koncu poletja, a ste nas bralci z njim tokrat prehiteli, saj sta marsikomu toča in močno deževje prekrižala naravno pot zorenja paradižnikov. Nič hudega, tudi zeleni so lahko fantastični v marsikateri jedi, pa naj so kuhani ali pečeni, slani ali sladki. Vsak je poseben! Pa še nekaj zelo pomembnega: brez panike ob zelenih paradižnikih! Čeprav je dolgo veljalo, da je »strupeno« vse, kar je na teh rastlinah zelenega, z nezrelimi in zato zelenimi plodovi vred, so pred časom raziskovalci potrdili, da zeleni deli sicer vsebujejo solanin in tomatin, ki pa bi bila škodljiva le, če bi jih jedli – v porcijah kita glavača.
Recept za srbsko solato
—
Juha iz zelenih paradižnikov z ocvirki
—
Kruh z zelenimi paradižniki – slan in sladek
—
Ocvrti zeleni paradižniki
—
Sladka pita z zelenimi paradižniki
—
Recepti in fotografije: Slavka Ilich
Naslovna fotografija: Getty Images