Odprta Kuhinja

Katera jabolka so najboljša za štrudelj

Odpri galerijo
A+   A-
Roman Mavec, vodja poskusnega sadovnjaka Brdo pri Lukovici, nam je namignil, katere sorte jabolk se najbolj podajo v štrudelj in kaj naredimo, ko takšnih nimamo pri roki.


Jabolka so nedvomno sadje, ki ga pozimi pojemo največ. Ponudba v trgovinah in na tržnicah je bogata, če se malo potrudimo, najdemo tudi kmete, ki jih prodajajo na dvorišču, izbiramo pa lahko med številnimi sortami. Številni ljubitelji tega izjemno okusnega in tudi zdravega sadeža prisegajo na stare sorte, nekatere od njih, na primer carjeviča, lahko kupimo v trgovinah, sicer pa so sadjarji vzgojili številne nove sorte, primerne za različne okuse in uporabo.

Skladiščenje jabolk


Roman Mavec, vodja poskusnega sadovnjaka Brdo pri Lukovici, ki deluje v okviru Kmetijskega inštituta Slovenije, nam je pojasnil, katere sorte so najbolj priljubljene med potrošniki in zakaj so jabolka, ki jih vso zimo kupujemo v trgovini, lepa in sveža. Ob tem je mimogrede natresel še nekaj receptov in nasvetov za njihovo skladiščenje.

»Če smo jabolka pridelali doma ali jih kupimo za zalogo, jih hranimo v čim bolj hladni in zračni kleti. Vendar pa lahko vso zimo brez strahu kupimo sveža jabolka iz hladilnic, za katera smo lahko prepričani, da jim nič ni dodano ali odvzeto, so torej povsem naravna,« nam je zagotovil in pojasnil, da jabolkom v hladilnicah zgolj ustavijo naravni proces zorenja. Ta se seveda nadaljuje takoj, ko jabolka postavimo na sobno temperaturo, zato po nekaj dneh, ko jih prinesemo iz trgovine, začnejo veneti ali celo gniti, zlasti če smo jim med prekladanjem povzročili kakšne rane. Sogovornik tako priporoča, da jih tudi doma hranimo na hladnem, v hladilniku ali na balkonu, tam zabojček v hudem mrazu zavijemo v staro odejo. »Najbolje, da jih kupujemo sproti, kolikor jih pač pojemo v tednu ali desetih dneh.«

Vsaka jed ima svojo sorto. (Foto: Irem01/Getty Images)
Vsaka jed ima svojo sorto. (Foto: Irem01/Getty Images)

Štrudelj: sladke ali kisle sorte?


Med štrudelj mojstri velja, da so najboljše kisle sorte, med njimi Mavec našteje topaz, idared in slovensko sorto majda, ki je najbolj kisla. Nič pa ne bo narobe, če uporabimo sladke sorte, kot je zlati delišes, ki ima izjemno privlačno aromo, da dosežemo želeno kislost, pa dodamo kanček citronke. Ta bo tudi preprečila oksidacijo naribanih jabolk. Roman Mavec nam je zaupal še svoj najljubši recept, bosansko sladico tufahijo, ki je najboljša iz sort rdeči delišes ali fuji. Pripravimo jo tako, da izdolbena jabolka skuhamo in napolnimo z nadevom iz mletih orehov ter okrasimo s stepeno smetano. Recept, ki ga je za nedeljsko sladico pripravila Mateja Delakorda, najdete tukaj.

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Liudmila Chernetska/Getty Images
Preberite tudi: Čas za kosilo: hrustljava piščančja parmigiana z rezanci
Datum Objave: 23.10.2023 ob 08:10

Več iz te teme:

jabolkajabolčni zavitekštrudelj

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja