Odprta Kuhinja

Kdaj bi morali soliti zelje, da bo najboljšega okusa

Fotografija: AlexRaths/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
V zimskem času se zelje pogosto znajde na naših jedilnikih in v marsikateri obliki poskrbi, da v telo vnesemo zajeten odmerek vitamina C.


Zelje spada med izjemno hranljiva in zdravilna živila, ki jih s posebnim zanosom uživamo predvsem v zimskem času. Naj bo to preprosta zeljna solata ali krepčilna enolončnica, lahko pa tudi odlična priloga. V vsakem primeru si želimo, da je jed, ne glede na kompleksnost priprave, dobrega okusa. Na intenzivnost slednjega pa vpliva tudi to, kdaj zelju dodamo sol.

Najprej je pomembno, da ga primerno narežemo. Če ga za solato večinoma naribamo kar s pomočjo mandoline, je za dušeno različico bolje, da ga narežemo na nekoliko večje koščke. Ko pripravljamo solato, zelje takoj, ko je narezano, tudi solimo, da iz njega iztisnemo odvečno vodo, ga tako zmehčamo in poskrbimo za več okusa. Pri dušenju pa čas za sol napoči takoj, ko zelje stresemo v ponev. To se seveda zgodi po tem, ko smo v njej že karamelizirali čebulo, mogoče podušili jabolka in dodali vino.

Ne kuhajte ga predolgo


Pri pripravi zelja pa moramo z vami podeliti še en nasvet, ki je ključnega pomena, da bo dobro uspelo. Nikakor ga ne smemo kuhati predolgo. Razkuhano namreč na krožniku ne bo ravno mamljivo, prav tako bo bolj medla postala njegova barva. Pripravimo ga tako, da je še nekoliko al dente oziroma na zob. To bo odlična kombinacija z mesom in krompirjem ali drugimi prilogami.

In še nekaj. Zelje lahko med pripravo kuhinjo napolni z nekoliko neprijetnim vonjem, ki je podoben tistemu, ki nastane, ko kuhamo cvetačo ali brokoli. Nekateri kulinarični portali pravijo, da se temu lahko izognemo tako, da ob kuhanju zelju dodamo žličko sode bikarbone. Ta zagotovo ohrani tudi močnejše barve zelenjave, žal pa botruje tudi manjši izgubi hranil. Dobra alternativa je tudi kuhanje v sopari, ki prav tako ne povzroči toliko vonjav, je pa tokrat nekoliko drugače s soljo. To dodamo, ko se sestavina že skuha.
Preberite še: Božanska bučna omaka za testenine, ki je hitro pripravljena

Fotografija: Tatyana Cheremukhina/Getty Images
Datum Objave: 16.11.2023 ob 07:11

Več iz te teme:

solželjesoda bikarbona

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.