Odprta Kuhinja

Kombinacije okusov s čokolado, ki popolnoma presenetijo

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Vam povemo, kaj vse izdelovalci čokolad v naši bližnji okolici združijo s to sladko pregreho? Začudili se boste.


Pred kratkim, ko so ob 9. Festivalu čokolade v Radovljici izbrali naj pralino, smo se zazrli v pisano paleto okusov, ki jih lahko združimo s čokolado, kajti dodatki, ki so jih na izbor poslali slovenski izdelovalci, so bili tako sladki kot tudi slani in tudi precej nepričakovani.
Aktualno: 7 nasvetov za najboljšo špargljevo rižoto (in recept)

Karamela z okusom zaseke


Izdelujejo jih v čokoladnici Molinet, ki jo najdemo v drobnem gorenjskem kraju Kropa, to je pri Radovljici. Ta pralina je na letošnjem ocenjevanju za naj pralino, ki se je odvilo kot uvod v radovljiški Festival čokolade, osvojila tretje mesto, bron pa si je delila s pralino bananin piškotek, ki je nastal v kamniškem Čokoladnem ateljeju Bon Bon.

Čokolada s čebulo


Ste vedeli, da v Oljarni Kocbek izdelujejo tudi čokolade? Nas je tokrat pritegnila različica z dodatkom čebule, ki je opisana kot »edinstvena, provokativna in drzna. Je možno, da prijala tako s pire krompirjem kot s sladoledom?«

Mohantek


Če ste se mudili v Bohinju in tam povpraševali, kateri siri so značilni za ta del Slovenije, so vam domačini bržčas predstavili mohant. Mehak sir značilnega vonja in prav takšnega okusa je prava specialiteta, ki so jo v bohinjski čokoladnici Čokohram skrili v pralino mohantek.

Čokolada z ocvirki


Menda se je začelo s prvoaprilsko potegavščino, ki jo je objavil Kraš, rekoč, da pripravljajo čokolado z okusom ocvirkov. Ker se je pod objavo vsulo komentarjev in vprašanj, kje lahko to kupimo, so čokoladni mojstri te dni izdelali omejeno serijo z dodatkom ocvirkov. Na Hrvaškem je bila razprodana rekordno hitro, so Kraševi čokoladni mojstri te dni napisali na facebook.

Čokolada s tartufi


Najdemo jo v spletni trgovini slovenske oljarne Morgan, izdelujejo pa jo v čokoladnici Lucifer. Spotoma: imajo tudi čokolado z oljčnim oljem.

Pralineji curry


V ljubljanski čokoladnici Cukrček jih ponujajo prek spleta, praline z okusom curryja! Na voljo v beli, mlečni ali temni čokoladi.

Temna čokolada s solnim cvetom


V prodajalnah Piranskih solin, a tudi po spletu, prodajajo temno čokolado s solnim cvetom. V primerjavi z zgoraj naštetimi je daleč od eksotike, vseeno pa predstavlja dobrodošel odmik od klasičnih čokoladnih okusov. Podobno zanimive so tudi čokoladne tablice s čilijem ali konopljo, ki so pred leti predstavljale pravo zanimivost, zdaj pa smo se takšnih različic že kar navadili in nam na čokoladnih policah skorajda več ne padejo v oči.
Priporočamo še: Riž bi bilo pred zaužitjem zdravo ohladiti, pravi študija

Naslovna fotografija: nerudol/Getty Images
Deloindom.si: Samooskrbni vrt: Z dobrim načrtovanjem do več pridelka
Datum Objave: 10.5.2022 ob 10:05

Več iz te teme:

čebulačokoladaocvirkizasekakarameamohantek

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.