Odprta Kuhinja

Komolce z mize - staro pravilo, ki še vedno vzdrži

Praznično okrašena miza Foto: Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Pravilo »komolce z mize« je še vedno živo, le da je danes bolj ohlapno kot nekoč.


Ko ste bili otrok, so vam odrasli najbrž ukazali, da med jedjo komolci ne sodijo na mizo. Takrat se vam je pravilo zdelo smešno in nesmiselno, a ste ga pač morali spoštovati, čeprav niste vedeli, zakaj. Danes ste morda vi tisti, ki mlajše od sebe opominjate na komolce, čeprav morda še vedno ne veste, zakaj.
Preberite tudi: Spoznajte Simona Sitarja, najboljšega slovenskega natakarja

Pravilo o komolcih je praktično


Tako kot večina pravil pri bontonu, ima tudi »komolce dol z mize« korenine v praktičnosti. Vsi si pač ne umivamo rok enako učinkovito, zato je prav, da imamo med jedjo na mizi samo tisti del rok, ki smo si ga umili. Poleg tega komolce lahko zelo hitro namočimo v kakšno omako in razmažemo po oblekah.

Praznično okrašena miza Foto: Getty Images
Praznično okrašena miza Foto: Getty Images

S komolci smo ovira


Še huje pa: s komolci lahko nehote zaidemo na krožnik tistega, ki sedi zraven nas, ali pa ga pri jedi oviramo. Če je za mizo med obedom dovoljeno klepetanje, s komolci na mizi predstavljamo oviro, zaradi katere naš levi sosed med pogovorom težko gleda našega desnega soseda v oči. Temu bo sledilo nagibanje nad mizo in še večjo oviro za levega soseda našega levega soseda.
Priporočamo: 13 stogih pravil obedovanja na britanskem kraljevem dvoru

Vzravnana drža


V času aristokracije je bilo pravilo »komolce z mize« močno zakoreninjeno v vzgojo in učenje bontona za mizo. Če so bile roke v pravilnem položaju, so namreč sedeči vzdrževali vzravnano držo, ki je v 19. in 20. stoletju veljala tudi za znak družbenega statusa. Rigorozna vzgoja je sčasoma postajala vse bolj ohlapna in v skladu z novimi smernicami.

Po obedu brž s komolci na mizo


Bonton 21. stoletja še vedno zahteva, da so med obedom komolci ob telesu in ne počivajo na mizi. Med hodi in po koncu obroka pa lahko brez slabe vesti z njimi počivamo na »prepovedanem mestu«. Strokovnjaki za lepo vedenje namreč pravijo, da je med pogovorom dveh ali več oseb za mizo celo priporočljivo, da se na mizo naslonimo s komolci. Na takšen način se namreč s celim telesom približamo sogovorniku in mu damo občutek, da nas zanima, kaj govori. Če bi vztrajali z vzravnano držo bi namreč delovali vzvišeni in zadržani.

Tudi otroke moramo učiti bontona za mizo. Foto: Getty Images
Tudi otroke moramo učiti bontona za mizo. Foto: Getty Images

Učenje bontona za nove generacije


Kljub bolj ohlapnemu pravilu pa so strokovnjaki za bonton enotni: otroke je še vedno treba učiti, da komolci med jedjo ne sodijo na mizo. Pomembno je tudi, da jih naučimo pred jedjo umiti roke, pomagati pri pogrinjanju mize, žvečiti z zaprtimi usti in ne govoriti s polnimi. Pa pravilo, da se »skakanje v besedo« ne spodobi, zna biti kar trd oreh pri kratkonogih nadebudnežih, ki vam morajo nujno nekaj zaupati.
Preberite: Bonton: Vse, kar se sme in ne sme početi za mizo

Naslovna fotografija: Getty Images
Datum Objave: 23.12.2019 ob 20:12

Več iz te teme:

pogovorotrocimizabontonkomolciroke

Naročite se na e-novice:

Tjasa PolakAvtor na portalu Odprta kuhinja