Odprta Kuhinja

Kostanj, kot se ga lotijo profesionalci: nabiranje, priprava, lupljenje

Fotografija: Getty Images/Marina07
Odpri galerijo
A+   A-
V teh dneh nabiramo kostanj in gotovo ste že opazili, da so ga gozdovi letos izredno polni.


Ko se iz gozda vrnemo s polno košaro, je prva misel izbira, kako bomo kostanj pripravili. Pečenega ali kuhanega? Obe različici sta izjemno okusni, pri obeh pa nas pesti tudi ista težava. Lupljenje. Kako pripraviti kostanj, da ga bo kar najlažje olupiti? Prebrskali smo splet, povprašali marsikoga in našli kar nekaj predlogov. Preverili pa smo tudi, kako to počnejo profesionalci. Na portalu MasterClass, kjer se kulinaričnih veščin lahko učimo od najbolj prepoznavnih chefov tega sveta, pravijo, da so za najboljše kostanjeve grižljaje najbolj pomembni spodnji štirje koraki.

Izbira kostanjev


Priprava se začne že v gozdu. Kasnejše lupljenje je namreč odvisno predvsem od izbire posameznih kostanjevih zrn. Izberite takšne, ki se v rokah zdijo težki, tisti lažji so najbolj verjetno piškavi ali pa celo posušeni. Po nepotrebnem bi jih nosili domov, saj od slednjih ne bomo imeli skoraj nič. Preverimo še, da je lupina napeta in svetleča, brez luknjic in razpok. Če smo v dvomih, kostanj potresemo v bližini ušesa. Če slišimo tiho ropotanje, je ta gozdni plod verjetno star in posušen.

Prihod domov


Ko se vrnemo z nabiralniškega sprehoda, kostanje najprej operemo pod tekočo vodo in jih osušimo v cedilu ali z brisačo. Nato je na vrsti zarezovanje. Na portalu priporočajo, da na ploščati strani naredimo križec, lahko pa tudi dolgo ravno črto. Slednjega koraka nikakor ne smemo preskočiti. Zarežemo toliko, da konica prodre skozi lupino, torej ne pregloboko v kostanj.

Toplotna obdelava


Kostanj lahko kuhamo v vodi, soparimo ali pa ga spečemo. Če se odločimo za zadnjega, plodove položimo na pekač in ga za približno 30 minut postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj Celzija. Če kuhate na pari, postavite kostanj v košaro za kuhanje nad vrelo vodo za približno 20 minut. Za kuhanje ga potunkajte v vrelo vodo za približno 8 minut. Tako se ne bo skuhal do konca, bo pa dovolj mehak, da ga lahko olupite. Slednji trik uporabimo predvsem takrat, ko imamo namen iz kostanja pripraviti sladico ali kakšno drugo jed.

Lupljenje


Če smo upoštevali zgornje tri korake, bi morali zaključiti kot po maslu. Še vroče kostanje zavijemo v vlažno krpo. Z lupljenjem pričnemo takoj, saj bo šlo precej lažje, dokler je zrnje vroče. Še vedno bodite pozorni, če ste spregledali kakšnega črvivega, sicer pa vam lahko zaželimo le še dober tek.

In še nasvet za hrambo. Kostanj rada napade plesen, zato ga nikar ne hranite v plastični vreči ali posodi. Dobro osušenega raje pospravite v košaro ali lesen zabojček, ki bo omogočal pretok zraka.
Preberite še: Tako shranjen kostanj bo zdržal najdlje, svetuje Martha Stewart

Fotografija: Getty Images/Marina07
Datum Objave: 10.10.2022 ob 08:10

Več iz te teme:

kostanjnabiranje kostanjalupljenje kostanja

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.