Odprta Kuhinja

Najboljši način za rezanje drobnjaka (VIDEO)

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Drobnjak je že pokukal iz zemlje in z njegovimi aromatičnimi stebelci lahko popestrimo marsikatero jed.Drobnjak je eno izmed zelišč, ki ga pogosto najdemo na slovenskih gredicah, balkonih in kuhinjskih pultih. Je precej nezahteven, kar se tiče skrbi zanj, zato nas redko razočara, čeprav kdaj malce pozabimo nanj. Ravno zaradi svoje preprostosti pa je v kuhinji nadvse priljubljen. Njegova aroma lahko namreč naredi veliko spremembo na krožniku.

V trgovini lahko kupimo že posušeno začimbo. Priročno. Še bolje pa je, če uporabljamo svež drobnjak, saj ga lahko potresemo po marsikaterih jedeh, poleg okusa pa na ta način izboljšamo tudi videz jedi. Sveže rezana stebelca bodo čudovito popestrila marsikatero rižoto, testenine, namaze in celo jajca. In ker drobnjak tako radi uporabljamo, je prav, da se ga naučimo tudi pravilno pripraviti.

No, s pripravo imamo seveda v mislih rezanje in sekljanje. Pred tem je zelišča seveda potrebno dobro oprati in osušiti, nato pa se jih lotimo z dobro nabrušenim nožem. Morda se sprašujete, čemu je potrebna ostrina noža, če pa je drobnjak nadvse krhko in mehko zelišče, ki ga lahko natrgamo že z golimi rokami. Slednje seveda drži, a če stebelca stiskamo, bomo iz zelišč iztisnili najboljše sokove, imeli zelene prste, poleg tega pa se bodo majhni kolobarčki med seboj lepili. V tem primeru jih tako ne bomo mogli lepo potresti po krožniku, saj bomo na vrhu jedi dobili le zelene kupčke. Da se temu izognemo in drobnjak uporabimo, kot bi to storili v restavraciji, moramo ubrati spodnji način rezanja.

Način, ki ga prakticira chef Ramsay


Kot pravi chef Gordon Ramsay, moramo biti pri drobnjaku pozorni na naslednje tri stvari. Prvič, da je nož izjemno oster, saj bo tako elegantno prerezal stebelca drobnjaka, ne da bi pri tem iz njih iztisnil aromatične sokove. Drugič, zelišče moramo prej osušiti s papirnato brisačko – iz enakega razloga, da se kolobarčki med seboj ne bodo lepili. Tretje pravilo pa je način rezanja, ki se imenuje vzvratno sekljanje. Vas zanima, kaj to pomeni?

Najbolje, da vam to razložimo kar na primeru drobnjaka. Na desko položimo opran in osušen šopek drobnjakovih stebelc. S prsti ga objamemo tako, da zelenje omejimo s palcem in sredincem ter na drugi strani šopka s kazalcem, stebel pa pri tem ne stiskamo skupaj. Konico noža nato položimo pred kazalec, med rezanjem pa je ne odlepimo od podlage. Le linearno jo premikamo vzdolž svoje roke, pri tem pa dvigujemo le rezilo noža. Vsakič, ko slednjega vzvratno potegnemo k sebi, bomo nežno odrezali kolobarčke drobnjaka in deska ne bo zelena. Na ta način pa lahko sesekljamo tudi baziliko in podobna zelišča, ki vsebujejo veliko vode. Za lažjo predstavo spodaj dodajamo tudi video.

https://www.youtube.com/watch?v=7PbaTbkceik

Preberite še: Torta črni gozdiček, ki se topi v ustih


Fotografija: alpaksoy/Getty Images
Datum Objave: 4.5.2021 ob 08:05

Več iz te teme:

zeliščadeskaGordon Ramsayrezanjedrobnjak

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.