Najboljši trik za čiščenje zažganih pekačev
Odpri galerijo
A+ A-
V vsaki kuhinji najdemo vsaj en pekač, ki je namenjen peki lazanj, zlevank, narastkov in podobnih dobrot.
Pogosta uporaba pekača, v katerem pripravljamo svoje najljubše jedi, na njem pusti posledice. Ne le, da je tu in tam odrgnjen kakšen vogal, na njih ostajajo zažgani delci, ki jih ni mogoče odstraniti niti v pomivalnem stroju.
Zanimalo nas je, kako takšne pekače vrniti v prvotno stanje in seveda smo tudi tokrat našli rešitev. Na portalu znane gospodinje Marthe Stewart smo naleteli na navodila, kako odstraniti trdovratne delce, korak za korakom.
Vroča voda za trdovratne madeže
Najprej pekač namočimo v vročo vodo, ki ji dodamo nekaj kapljic detergenta za pomivanje posode. Namakamo ga od pol ure do dveh ur, odvisno, kako močno je umazan. Bolj vroča, kot je voda, bolj učinkovito nam bo pomagala odstraniti madeže.
Po namakanju pekača zavihamo rokave in se lotimo dela. Priporočamo tudi uporabo gospodinjskih rokavic. Najprej poprimemo za žičnato gobico in se potrudimo odstraniti zmehčane madeže. Če še kar vztrajajo, po pekaču potresemo sodo bikarbono, nato pa vse skupaj polijemo z alkoholnim kisom. Nastala bo močna pasta, s pomočjo katere se bodo ob drgnjenju z gobico končno vdali tudi najbolj trdovratni madeži. Nato je čas, da pekač le še dobro speremo pod tekočo vodo.
Opomba: Če imamo opravka s še precej svežo umazanijo, na primer, da smo iz pekača ravno pojedli lazanjo ali podobno jed z veliko sira, je bolje, da ga najprej namočimo v hladno vodo, ki se bolj učinkovito spoprijema s sirom. Prepreči namreč, da bi postal lepljiv. Gre za edino izjemo, ko govorimo o čiščenju pekačev, sicer pa je naš zaveznik topla oziroma vroča voda.
Preberite še: Barbara Kokelj: Tako se ji je spremenilo življenje, ko je iz prehrane izločila vse bele sestavine
Fotografija: Helin Loik-Tomson/Getty Images
Datum Objave: 24.3.2022 ob 07:03