Odprta Kuhinja

Najboljši triki za odličen stročji fižol

Odpri galerijo
A+   A-
Stročji fižol na sto in en način.


Kaj bo danes za kosilo? V hladilniku imate lepo zalogo sezonskega stročjega fižola, a ker ste ga že včeraj jedli v solati, danes ne veste, kaj bi z njim. Še dobro, da je stročji fižol precej univerzalna sestavina, ki bi jo v resnici lahko jedli vsak dan. Na sto in en način. Če uporabite malce domišljije, ga lahko jeste za kosilo in večerjo, celo za zajtrk!

Ne le, da gre za nadvse okusno živilo, stročji fižol je tudi zelo prijazen našemu telesu. Vsebuje ogromno vitamina C, hkrati pa zelo malo kalorij, zato je odličen tudi za tiste, ki pazite na svojo linijo. In na zdravje, seveda.

Da vam malce pomagamo pri pripravi, smo spodaj zbrali nekaj nasvetov, kako ga kar se da inovativno vkomponirati v vaš tedenski jedilnik, dodajamo pa še nekaj receptov, ki vas bodo navdušili.

Toplo


Stročjega fižola ne uživamo surovega, zato ga je najprej potrebno toplotno obdelati. Kako dolgo ga boste izpostavljali visokim temperaturam, je odvisno, kakšne teksture si želite. Dolgotrajno kuhanje ni potrebno, dovolj bo, če ga malce blanširate ali popražite, če pa boste pripravili solato, ga je najbolje skuhati do mehkega.

Hladno


Solate iz stročjega fižola so prava poletna klasika. V vsakem gospodinjstvu pa jo pripravimo malce drugače. Lahko mu dodate malce čebule in jabolčni kis. Zabelite ga z bučnim oljem, dodajte kuhan krompir, skratka, zaupajte svojemu okusu. Prej pa pazite, da se dobro ohladi, saj bo solata tako še toliko bolj teknila.

Na zalogo


Prednost stročjega fižola je tudi ta, da ga lahko pripravite vnaprej. Kuhanega lahko v posodi v hladilniku hranite do nekaj dni. Ko se ga boste odločili zaužiti, bo enako okusen, kot bi ga ravnokar skuhali.

Dodajte močne okuse


Stročji fižol je že sam po sebi okusen, hkrati pa dovolj nevtralen, da mu lahko dodajate močne okuse. Zlahka ga skombinirate v karijevo omako, ga prelijete s holandsko omako ali postrežete s poširanim jajcem. Svojo vlogo bo odlično odigral kot glavna sestavina ali pa le zelena priloga, ki bo popestrila barve na krožniku.

Na rdeče in belo


Čeprav ne govorimo o morskih dobrotah, ki jih ponavadi pripravljamo na belo ali rdeče, tudi stročji fižol ponuja enake možnosti za pripravo omak. Odlično se poda v paradižnikovo, pa tudi s smetano ga zlahka pripravimo. Skratka, prepustite se trenutnemu navdihu. In ne pozabite na začimbe!

Stročji fižol z gobami


ni podpisa
ni podpisa

Stročji fižol s paradižnikom po primorsko


ni podpisa
ni podpisa

Pita iz listnatega testa s skuto, kranjsko klobaso in stročjim fižolom


ni podpisa
ni podpisa

Stročji fižol v slanici


Filling green beans jars with sterilized water before putting the lids on.
Filling green beans jars with sterilized water before putting the lids on.

Stročji fižol s krompirjem po kmečko


ni podpisa
ni podpisa


Naslovna fotografija: Getty Images
Datum Objave: 15.7.2020 ob 08:07

Več iz te teme:

sezonskostročji fižolfižoltriki

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.